5 tips voor koolhydraatarme ontbijtjes zomerzoen

5 tips voor koolhydraatarme ontbijtjes

5 tips voor koolhydraatarme ontbijtjes

Wil je koolhydraatarm eten, maar vraag je je af wat je als ontbijt moet nemen? Dit zijn vijf lekkere koolhydraatarme ontbijtjes die goed voeden en verzadigen.

  1. Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is heerlijk romig en bevat bovendien veel verzadigende eiwitten. Met zo’n ontbijtje heb je dus niet snel honger. Zo voorkom je dat je in de loop van de ochtend trek krijgt en een greep doet in de koektrommel. Kies je Griekse yoghurt met 10 procent vet, dan levert dat extra verzadigende vetten op. Zo heb je nóg langer een voldaan gevoel en dat is gunstig voor je gewicht. Doordat yoghurt gefermenteerd is, heeft het bovendien geen belastend effect op je darmen. Voeg je nog noten, zaden en pitten toe aan je yoghurtontbijtje, dan versterk je het verzadigende karakter. Deze natuurproducten bevatten namelijk veel vetten en eiwitten die goed verzadigen. Ook bessen en ander koolhydraatarm fruit leent zich goed voor een vullend yoghurtontbijtje. Fruit bevat vezels, die net als vetten en eiwitten verzadigend werken. Zo weet je zeker dat je de eerstkomende uren geen trek hebt. Fruit met meer koolhydraten, zoals appels en bananen, kunnen ook prima in de yoghurt. Let er alleen op dat je maximaal twee stuks fruit per dag eet als je gewicht kwijt wilt. Fruit bevat namelijk ook natuurlijke suikers, die in grotere hoeveelheden kunnen bijdragen aan vetopslag. Dat wil je uiteraard voorkomen.

2. Groene smoothie plus

Een groene smoothie is een heerlijk en gezond tussendoortje vol gezonde koolhydraten en vezels. Wil je een smoothie nemen als ontbijt, dan voeg je het beste eiwitten of vetten toe voor een verzadigend effect en een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel. Geschikte eiwitten voor in je smoothie zijn bijvoorbeeld havermelk en yoghurt. Een plantaardige melk op basis van noten levert vooral vetten op. Je kunt nog meer eiwitten en vetten toevoegen in de vorm van zaden, noten en pitten als topping. Probeer het eens! Een groene smoothie is niet alleen lekker in de zomer. Juist in het najaar en de winter is dit ook een prima ontbijtje. Zo krijg je namelijk veel weerstand bevorderende groenten en fruit binnen. Als je in het koude seizoen nog meer wil doen voor je weerstand, kun je vitamine D opnemen in je gezonde eetpatroon. Net als vitamine C is dit een belangrijke vitamine voor je weerstand.

3. Crackers van noten, zaden en pitten

Crackers van noten, zaden en pitten vormen een heerlijk verzadigend koolhydraatarm ontbijtje. Hoewel het niet echt nodig is, kun je ze besmeren met grasboter of kokosolie. Dan krijg je nóg meer verzadigende vetten binnen. Dat is helemáál het geval als je ze belegd met voedzaam beleg. Denk aan hummus, gerookte zalm of avocado en ei.

4. Havermout

Wist je dat haver een graansoort is die past binnen een koolhydraatarm eetpatroon? Dit graan is namelijk relatief eiwitrijk en het bevat zetmeelsoorten die bijdragen aan een gezond gewicht. Havermout is dus een ideaal ontbijtje voor iedereen die een gezond gewicht wil bereiken en behouden. Haver is bovendien glutenvrij en daarmee zacht voor je darmen. Als je havermout maakt met plantaardige melk, dan doe je je darmen zeker een plezier. Gebruik niet te vaak sojamelk voor je havermoutontbijt. Dit kan namelijk hormoonverstorend werken als je het regelmatig gebruikt. Met amandelmelk, kokosmelk en havermelk heb je dit probleem niet.

5. Bulletproof coffee

Als je in de ochtend niets anders naar binnen krijgt als een kop koffie, maak dan bulletproof coffee van. Dan krijg je gezonde en verzadigende vetten binnen, waardoor je voorkomt dat je vrij snel toch honger hebt en naar ongezonde snacks grijpt. Bulletproof koffie is eenvoudig te maken. Het enige dat je ervoor moet doen, is koffie zetten en deze in de hoge kom van je blender of staafmixer gieten. Een klontje boter en kokosolie erbij, even mixen en klaar is je gezonde én lekker romige koffie. Enjoy!