Wat is belangrijk bij diabetes omkeren

Diabetes omkeren ervaring

Diabetes omkeren ervaring

Toen ik in juni 2020 van internist en ziekenhuis veranderde wist ik nog heel weinig van het omkeren van mijn diabetes. Maar inmiddels is het 1.5 jaar later en kan ik er een boek over schrijven. Eigenlijk is het niet zo heel erg moeilijk maar je moet sommige dingen even weten. Ik geef je mijn grootste tip over: “diabetes omkeren ervaring“. Deze tip heeft alles te maken met beweging en hierover vertel ik je hieronder. Omdat ik elke dag beweeg, geef ik mezelf elk kwartaal nieuwe sportkleding cadeau, bijvoorbeeld van LASCANA.

Wat is belangrijk bij diabetes omkeren

Februari 2020 en diabetes omkeren ervaring

Het is februari 2020 en heel Nederland zal zich deze maand herinneren als de eerste maand waarin corona ook in Nederland vastgesteld werd. Die maand was ik al meer gaan bewegen. Vooral ’s avonds na het eten een rondje wandelen vond ik heel erg lekker en deden we met ons gezin. De weken daarna ging ik steeds meer lezen over het omkeren van diabetes en begonnen mijn wandelrondjes zich uit te breiden naar een klein blokje na elke maaltijd. Dagelijks moest ik 5.000 stappen halen en die hield ik bij in de Steps-app. Dat hield ik zo’n 4 maanden vol en toen had ik het eerste gesprek met de internist in een nieuw ziekenhuis. Ik wilde mijn diabetes zo graag omkeren en ben op zoek gegaan naar een internist die mij zou kunnen helpen. Vanaf toen had ik een ander doel want ik had op internet gelezen dat bewegen belangrijk is bij het omkeren van diabetes. Nog steeds liep ik een paar keer per dag een klein rondje. Maar ik wist nog heel veel dingen niet.

 

Nieuwe fiets

In de zomer van 2020 kocht ik een nieuwe fiets. Wel een e-bike want die kun je ook op standje 1 of 2 zetten. Dagelijks fietste ik een rondje. De ene keer ging ik verse eitjes halen bij de boer, een andere keer ging ik naar de kapper of schoonheidsspecialiste op de fiets. Op een gegeven moment ging ik mijn bloedsuiker voor en na het fietsen meten. Wat ik zag was dat mijn bloedsuiker door een uurtje fietsen, vrij snel daalde. Wow, dat was goed nieuws. Zou dat ook zo werken met wandelen. Op de dagen dat ik geen uur fietste bleef ik 3 keer per dag dat ommetje maken na het eten. Mijn bloedsuiker daalde nagenoeg niets. Totdat ik in de zomervakantie van 2020 een keer 70 minuten achter elkaar wandelde. Toen gebeurde er iets wat ik niet wist maar wat eigenlijk wel vrij logisch is. Mijn bloedsuiker daalde flink. Dus als ik 3 keer per dag ongeveer 3.500 stappen loop, gebeurt er vrij weinig met mijn bloedsuiker. Maar als ik aan 1 stuk door een kilometer of 5 / 6 wandel dan daalt mijn bloedsuiker flink. Mooi, weet ik dat ook weer.

 

Eerst meten dan de dagplanning maken

’s Morgens start mijn dag met het meten van mijn bloedsuiker. Zit ik keurig dan kan ik eerst gaan werken en mijn wandel- of fietsuur later op de dag gaan doen. Maar heb ik ’s morgens een te hoge bloedsuiker door het dageraad syndroom (te hoge bloedsuiker in de ochtend) dan start ik met een uur wandelen nog voordat ik mijn ontbijt eet. De hele dag heb ik dan profijt van dat wandelrondje. Als ik dit artikel schrijf is het hartje winter 2021. Het is koud en we zitten opnieuw in een lockdown. Daarbij heeft het afgelopen weken ook enorm veel geregend. Een paar maanden geleden heb ik een abonnement bij Basic Fit genomen. Ik betaal € 30 en mag zo vaak sporten als ik wil en ook mag ik iemand meenemen (meestal gaat mijn dochter mee als ze het eerste uur vrij heeft van school). Super fijn om de dag te starten met een uur wandelen in de sportschool. Mijn airpods in en een podcast luisteren of iets op Videoland kijken en het uur is zo voorbij.

Ik realiseer me dat ik enorm geluk heb dat ik ondernemer ben en mijn dagindeling zelf kan bepalen. Laatst sprak ik iemand die ook zo graag zijn diabetes wilde omkeren maar voor een werkgever werkt. Hij staat ’s morgens gewoon 45 minuten eerder op en wandelt dan zijn rondje. Hij heeft ook gemeten en getest en bij hem is 45 minuten voldoende om zijn hogere ochtendwaarde flink te laten zakken. Dus ook als je voor een werkgever werkt en dagelijks om 8.30 uur jouw kantoordag begint, is het mogelijk om te bewegen. Waar een wil is……

 

Fashionable in de sportschool

Omdat ik zoveel beweeg mag ik dus van mezelf elke 3 maanden een nieuwe sportoutfit kiezen. Gewoon alles helemaal nieuw zodat ik elke keer hip in de sportschool kom. Ik heb net mijn nieuwe setje weer besteld en kan niet wachten totdat het binnen is. Ik ontdekte trouwens ook super vette truien, zoals hoodies. Die draag ik graag in de auto of op de fiets als ik naar de sportschool ga. Die heb ik nu dus ook eentje besteld.

 

Tips voor wat is belangrijk bij diabetes omkeren

Mijn tips zijn:

 1. beweeg elke dag minimaal 45-60 minuten aan 1 stuk door
 2. meet je bloedsuiker voordat je gaat bewegen en 90 minuten nadat je bewogen hebt
 3. ik leerde van mijn internist dat 60 minuten bewegen daarna 30 minuten rust betekent. dan lees ik een boek of kijk ik even het nieuws nadat ik uit de sportschool kom (het is belangrijk dat een lichaam ook rust)
 4. soms wil ik graag wat krachttraining doen op de sportschool. Dat doe ik alleen als mijn bloedsuiker vrij laag is. Van krachttraining daalt mijn bloedsuiker niet. Deze wordt hoger door de inspanning.
 5. METEN = WETEN

Meer lezen:

 1. koolhydraatarme eenvoudige recepten
 2. stoppen met het spuiten van insuline

 

 

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

 • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
 • stoppen met insuline spuiten
 • koolhydraatarm eten
 • geweldige hotspots
 • mijn reizen
 • interieurs
 • en mijn 2 kids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.