mijn kind wordt 18 jaar | wat moet ik regelen
Mijn kind wordt 18 jaar
Mijn dochter wordt 18 jaar in april dit jaar. We hadden van tevoren al gehoord dat je vanaf dat moment (maar ook al de weken ervoor) een aantal zaken moet regelen. Op het moment van aanvragen, konden wij nergens 1 blog vinden met alle tips. Daarom heb ik er maar zelf eentje geschreven. Onderstaand blog heb ik geschreven op basis van mijn eigen ervaring. Ik ben geen financieel adviseur. Enkel een moeder die blogt over haar ervaring.
Vóór de 18e verjaardag | mijn kind wordt 18 jaar
- een persoonlijke NS chipkaart kopen (volg het linkje van deze site om op de juiste NS-pagina te komen). Zonder persoonlijke NS-chipkaart kun je geen OV aanvragen. De kaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig. Je hebt ook een (pas)foto nodig.
- maak afspraken met tandarts, huisarts, fysio. De afspraken vallen nu nog onder het verzekeringspakket van ouders. Zorg ervoor dat je ruim op tijd de afspraak maakt. Moet er dan bij de tandarts nog een gaatje gevuld worden dan kun je dat voor je 18e verjaardag nog laten doen.
Na de 18e verjaardag | mijn kind wordt 18 jaar
- een bankrekening openen. Fenne wist al meteen dat ze graag een Knab-rekening wil. Knab kost € 5. Dat is niet heel erg goedkoop maar het grote voordeel is wel dat ze bij de Knab allemaal aparte spaarpotjes kan maken. Dat geeft structuur in haar bankzaken. Het linkje om de Knab-rekening te openen vind je in de eerste zin bij het woord Knab-rekening van deze alinea.
- zorgtoeslag aanvragen. Super simpel via de link die hiervoor genoemd is. Het kost je 1 minuut. De eerste maand krijgt jouw kind nog geen zorgtoeslag. De maand daarna komt er 2 keer een betaling.
- reisverzekering regelen. Fenne heeft dat via FBTO geregeld. Let op: vraag even na of er een extra verzekering nodig is als jouw kind al direct stage gaat lopen in het buitenland.
- zorgverzekering regelen. Fenne gebruikte de handige vergelijkingssite Zorgkiezer. Klik op de link in het woord Zorgkiezer. Daar kun je een zorgverzekering aanvragen.
- tegemoetkoming scholieren. Dit is als jouw kind nog op de middelbare school zit op het moment dat hij of zij 18 jaar wordt. Deze tegemoetkoming gaat in in het kwartaal na de 18e verjaardag. Deze toelage bestaat uit een basistoelage (krijg je altijd en dit is een gift) en een aanvullende toelage. Wat je krijgt, kun je gemakkelijk berekenen als je op de link klikt bij punt 6.
- eventueel een studiefinanciering aanvragen. Dit kun je doen op de site van DUO. Als alles doorgaat komen er wijzigingen in deze studiefinancieringswet. Het geleende bedrag moet je nu nog terugbetalen. Later hopelijk niet meer.
Gescheiden en je kind wordt 18 jaar
Krijg je alimentatie voor jouw kind voor zijn of haar 18e verjaardag? Vanaf het 18e jaar gaat de alimentatie naar het kind zelf. Belangrijk is dus om je ex-partner het nieuwe rekeningnummer van het kind door te geven. Kijk ook even na wat jullie destijds in het ouderschapsplan hebben afgesproken. Wellicht staat daar een afspraak in om met zijn 3-en bij elkaar te komen en samen te bekijken welk bedrag het kind maandelijks ontvangt. Bekijk ook meteen of het bedrag nog juist is of dat dit, bv. door een hbo- of universitaire studie aangepast moet worden.
De alimentatie geldt totdat ze 21 jaar wordt.
Welke kosten heeft mijn kind als het 18 jaar wordt
Onderstaand een rijtje dat wij aangehouden hebben:
- Ziektekostenverzekering
- Reisverzekering (wintersport? verzeker dan extra)
- Telefoonabonnement
- Reservering nieuwe telefoon
- Reservering bril
- Reservering fiets
- Reservering laptop
- Kledinggeld incl. ondergoed, sportkleding etc
- Collegegeld
- Studiematerialen en boeken
- Extra kosten studie zoals excursie en introdagen
- Vervoerskosten buiten het OV
- Drogisterij/persoonlijke verzorging
- Ontspanning, uitgaan
- Abonnement sport
- Abonnement diversen
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Onvoorzien
- Bijdrage in huishouden en gas/water/licht (eventueel)
Welke potjes heeft mijn dochter geopend?
De potjes zijn onderdeel van een rekening bij de Knab-bank. Super handig systeem om inzicht in je geldzaken te krijgen. Wellicht zijn er andere handige banken die dit ook hebben. Het voordeel van de Knab vind ik dat alles via de chat en app gaat. Bij de Rabobank moet je soms nog fysiek naar de bank toe. Daarvoor moeten wij 25 km rijden enkel. Dus zo’n bank heeft niet mijn voorkeur. Dat vind ik een ouderwets systeem.
Mijn dochter heeft 4 potjes aangemaakt:
- Rekening courant: hierop wordt haar salaris en de bijdrage(n) van de ouders gestort
- Reserveringen: hierop reserveert ze maandelijks een bedrag voor een nieuwe iphone, fiets, bril en laptop
- Collegegeld: hierop reserveert ze maandelijks een bedrag voor collegegeld en studiematerialen
- Sparen: hierop komt 75% van haar bijbaantje, 25% blijft op haar rekening courant staan. Daar kan ze maandelijks van uitgaan, kleding kopen of andere leuke dingen doen. Is het bedrag op voordat de maand voorbij is: JAMMER! Heeft ze over op de 30e van de maand? Dan stort ze wat over is op de rekening courant ook op haar spaarrekening.
Het gemakkelijkste is het om uit te rekenen wat maandelijks naar rekening 2, 3 en 4 zou moeten gaan. Dat laat je automatisch doorstorten zodat je dit niet handmatig hoeft te regelen.
PS. Vind je de tips uit dit blog handig? Dan zou ik heel blij zijn als je dit laat weten onder het blog.
Ben ik iets vergeten? Laat het me dan ook weten. Ik ben bereikbaar op info@zomerzoen.nl
Meer blogs lezen:
Mijn naam is Angeliek en ik blog over
- ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
- stoppen met insuline spuiten
- koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
- geweldige hotspots
- mijn reizen
- interieurs
- en mijn 2 tienerkids
Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.
Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.