tips tegen overgangsklachten zomerzoen

De Overgang | als ik dit vooraf had geweten…..

Tips tegen overgangsklachten

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw die gepaard gaat met verschillende lichamelijke en emotionele veranderingen. Deze periode markeert het einde van de vruchtbare jaren en het begin van een nieuw hoofdstuk. In dit blog gaan we dieper in op wat de overgang inhoudt, welke symptomen vrouwen kunnen ervaren en hoe ze deze periode kunnen navigeren met een positieve instelling en gezondheidsbewustzijn. Ook worden heel veel tips tegen overgangsklachten gedeeld.

 

De overgang is een taboe: tips tegen overgangsklachten

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een natuurlijke levensfase die doorgaans optreedt tussen het 45e en 55e levensjaar van een vrouw. Het is het moment waarop de menstruatiecyclus geleidelijk stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Dit komt doordat de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren, hormonen die een cruciale rol spelen in het vrouwelijke voortplantingssysteem.

 

Symptomen van de overgang zijn:

 1. Opvliegers: plotselinge warmteopwellingen die het gezicht en de nek rood kunnen maken en gepaard kunnen gaan met zweten.
 2. Slaapproblemen: moeite met in slaap vallen, doorslapen of vroeg wakker worden.
 3. Humeurwisselingen: stemmingswisselingen, angstgevoelens, prikkelbaarheid en depressie.
 4. Gewichtstoename: veranderingen in het metabolisme kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.
 5. Vaginale droogheid: afname van vaginale vochtigheid en elasticiteit, wat kan leiden tot pijn bij het vrijen.

 

Wat helpt nou echt tegen de overgang?

Wat ik gemerkt heb, is dat een suikervrij en koolhydraatarme leefwijze enorm helpt bij de opvliegers van de overgang. Ik heb het ook wel eens getest maar zodra ik, bijvoorbeeld in mijn vakantie, weer meer koolhydraten en suikers ging eten, kwamen de opvliegers ook sneller terug en sliep ik echt veel en veel slechter. Natuurlijk was de weegschaal hier ook minder blij mee dus punt 4 van de hierboven genoemde symptomen was ook weer in zicht.

Een gezond en uitgebalanceerd dieet speelt een belangrijke rol bij het helpen beheersen van de symptomen van de overgang. Hoewel het de overgang niet volledig kan voorkomen, kunnen bepaalde voedingskeuzes helpen bij het verminderen van ongemak en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn tijdens deze levensfase. Ook een vriendin is gaan minderen met de koolhydraten en ook haar klachten zijn sterk verminderd. Ze zijn niet weg maar wel beter beheersbaar.

Ik heb enorm veel gehad aan onderstaande cursus:

tips tegen overgangsklachten zomerzoen

 

 

Wat kun je beter niet eten in de overgang?

Tijdens de overgang zijn er bepaalde voedingsmiddelen en gewoonten die je beter kunt vermijden of beperken, omdat ze de symptomen kunnen verergeren of de gezondheid kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele zaken die je beter kunt vermijden:

 • Cafeïne en Cafeïnehoudende Dranken: Cafeïne kan opvliegers en slapeloosheid verergeren, wat al veelvoorkomende problemen zijn tijdens de overgang. Het is dus verstandig om de inname van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee en sommige frisdranken te verminderen. Koffie drink ik alleen nog maar in de ochtend en ’s middags drink ik vaak een citroen / gember thee. ’s Avonds op de bank vind ik een herfsttheetje heerlijk. Wat ik ook merkte is dat een glas spa rood (iets met prik) echt een no-go is ’s avonds. Ik moest vaker plassen en sliep er slechter door. Nogmaals elk lijf is anders maar ik testte het door het een aantal weken wel te drinken. Daarna weer een aantal weken niet.

 

 • Alcohol: Alcohol kan opvliegers verergeren en ook invloed hebben op je slaapkwaliteit. Het is daarom verstandig om alcoholgebruik te verminderen of te vermijden. Alcohol ben ik helemaal gaan mijden en dat bevalt me goed. OK, op een feestje in het weekend of tijdens een zomeravond op een terras drink ik nog wel eens een wijntje. Maar niet meer dan eentje.

 

 • Pittig Voedsel en Sterk Gekruid Eten: Sommige vrouwen merken dat pittig voedsel en sterk gekruid eten opvliegers kunnen uitlokken of versterken. Het kan dus nuttig zijn om de consumptie van deze voedingsmiddelen te verminderen.

 

 • Suiker en Bewerkte Koolhydraten: Suiker en bewerkte koolhydraten kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en energieniveaus. Het is beter om te kiezen voor volle granen en minder bewerkte suikerhoudende voedingsmiddelen. Dat is wat ik hierboven ook aangeef bij de cursussen die ik gedaan heb. Het heet een cursus maar het is eigenlijk een verzameling van hele praktische tips.

 

 • Verzadigde Vetten en Transvetten: Overmatige inname van verzadigde vetten (bijv. in fastfood, gefrituurd voedsel, koekjes) en transvetten (in bewerkte snacks) kan een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid en het cholesterolgehalte. Dit hangt ook weer samen met het punt hierboven. Koolhydraatrijk voedsel vindt een lijf tijdens de overgang echt niet fijn.

 

 • Teveel Zout: Een overmatige inname van zout kan leiden tot vochtretentie, wat ongemakkelijk kan zijn, vooral als je al te maken hebt met opgeblazen gevoelens en gewichtstoename tijdens de overgang.

 

 • Te Weinig Water Drinken: Onvoldoende hydratatie kan de symptomen zoals vaginale droogheid en een droge huid verergeren. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Ook dit heb ik echt getest en op dagen dat ik me niet zo lekker voelde, zorgde ik dat ik voldoende dronk. Bijvoorbeeld door elke keer als ik naar het toilet was geweest een groot glas water te drinken. Of tijdens elke maaltijd te beginnen met een groot glas water.

 

Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voor persoonlijk advies en begeleiding, vooral als je specifieke zorgen hebt over je dieet tijdens de overgang.

Heb jij nog tips? laat ze hieronder weten zodat andere vrouwen hier ook iets aan hebben.

 

Meer blogs lezen:

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

 • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
 • stoppen met insuline spuiten
 • koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
 • geweldige hotspots
 • mijn reizen
 • interieurs
 • en mijn 2 tienerkids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.