Welk type licht past in jouw woning?

Welke type licht past in jouw woning?

Welk type licht past in jouw woning?

Om het juiste type verlichting te kunnen kiezen, moet je wel een beetje kijken naar de stijl van je interieur. Verder zijn er misschien nog andere zaken die je belangrijk vindt, zoals de helderheid van de lamp of kleurtemperatuur. Bij ledworld.nl is er een groot assortiment aan verlichting, maar wat past en nu bij jou?

Algemeen

Onder algemene verlichting valt eigenlijk alles wat soort voor een gelijke verdeling qua licht. Hierbij kun je denken aan plafondlampen of spots die zijn ingebouwd. Dit zorgt eigenlijk voor een goede basis waaruit je verder kunt kijken wat je allemaal mooi vindt. Het is al even genoemd, maar onder andere de kleurtemperatuur is erg belangrijk om naar te kijken. Beslis goed wat voor soort sfeer je wilt creëren. Kleurtemperaturen kunnen heel warm zijn tot heel koel wit. Als je energie- efficiënte verlichting wilt hebben, kun je gaan voor zuinige LED-verlichting. Zo bespaar je energie en vergroot je de levensduur van de lamp.

Accentverlichting

De naam zegt het eigenlijk al een beetje, maar met dit type verlichting leg je het accent op een bepaald object of plek in een ruimte. In de zomer geniet je optimaal van de lange, lichte dagen, maar dit type verlichting kun je dan alsnog goed gebruiken om de aandacht te trekken naar bijvoorbeeld een kunstwerk of plant. Accentverlichtingen kunnen spotjes zijn, maar ook wandlampen. Wandlampen zijn een goede oplossing als je als je ruimte wilt besparen, want doordat je ze aan de muur hangt, heb je er geen ruimte voor nodig op de vloer of tafel.

Taakverlichting

Ook deze naam is erg vanzelfsprekend. Je voert namelijk een specifieke taak uit waar je verlichting voor nodig hebt. Als het lekker weer is, wil je wellicht in de tuin een boek gaan lezen. Als het dan wat schemerig wordt, is het lastig om alles nog goed te kunnen zien. Je hebt dan onder andere leeslampen voor tijdens het lezen. Ook als je aan het werk bent, moet alles soepel aan en bureaulampen zijn op dat moment ideaal. Dit is een goede situatie om naar de helderheid van de lamp te kijken. Je kunt namelijk kiezen wat jij de juiste lichtsterkte vindt. Het moet tenslotte niet afleiden van het werken. Ook door het natuurlijk licht dat de woning binnenkomt tijdens de zomer moet je goed nagaan wat het beste past.

Dimmers

Als laatste nog een populaire optie. Dimmers zijn perfect voor iedere ruimte tijdens de zomer, want je kunt zelf de helderheid aanpassen. Je zou dus bijvoorbeeld spotjes kunnen aanschaffen die compatibel zijn met dimmers, want zo heb je alsnog erg gericht licht en daarnaast valt er nog mee te spelen. Er is wel een nadeel, want niet alle lampen kun je combineren met dimmers, zoals sommige LED-lampen. Controleer dit dus goed.

 

Bekijk ook: interieurinspiratie voor de winter