Asperge koolhydraatarm

lekkere aspergegerecht koolhydraatarm | van Zomerzoen

Asperge koolhydraatarm

Jaren geleden, toen ik nog een heel klein meisje van een jaar of 10 was, had mijn opa asperges. Hij woonde naast ons en ’s morgens vroeg liep ik altijd even naar hem toe als hij op de velden asperges aan het steken was. Mijn moeder maakte ’s avonds de heerlijkste asperge koolhydraatarm gerechten met opa’s asperges. Asperges zijn te koop jaarlijks van eind maart t/m half juni.

Asperges bevatten 3.9 koolhydraten per 100 gram

Asperge koolhydraatarm

Hoe eet je asperges koolhydraatarm?

Het is niet zo heel erg moeilijk om dit gerecht koolhydraatarm te eten. Soms is het wel eens lastig om in een restaurant een lekker koolhydraatarm gerecht te vinden op de kaart. Bij asperges is dat super simpel omdat je gewoon de aardappeltjes weg kunt laten. Ik vraag dan vaak om een beetje extra salade (met de dressing apart) en soms is er een creatieve kok die een salade met asperges maakt. De dressing vraag ik apart zodat ik kan proeven of deze gezoet is.

Mijn recept van een koolhydraatarm recept met asperges

  • 1 kg asperges voor 2 volwassenen
  • lekkere beenham (kijk even naar de koolhydraten want dit kan enorm verschillen)
  • ei
  • krieltjes voor degene in ons gezin die wel koolhydraten eten
  • verse peterselie
  • roomboter
  • zout
  • erythirol
  • handig is een aspergepan maar dat hoeft niet

 


Tegenwoordig koop je asperges bijna altijd geschild. Dat vind ik ook het gemakkelijkste. Ik was ze goed met koud water en snijd een klein stukje van de achterkant (dat is een beetje uitgedroogd). Breng water in een pan aan de kook en doe daar een beetje zout en erythirol in. Leg de asperges erin zodra het water kookt. Met de kopjes allemaal naar dezelfde kant. Intussen kook je de eitjes en eventueel de aardappeltjes. Mijn gezinsleden vinden het lekker als de aardappeltjes nog een bite hebben. Na 8-9 minuten zijn de asperges gaar. Ik leg ze op een mooie plank of schaal met de kopjes naar dezelfde kant en laat er wat klontjes roomboter tussen vallen. Eitjes fijnhakken en er overheen strooien. Van de beenham maak ik rolletjes. Deze eten we er koud bij. De aardappelen giet ik af. Beetje zeezout erover heen en schep dit om met een klontje roomboter en gehakte peterselie.

Waarom worden asperges ook wel het witte goud genoemd?

Asperges worden ook wel het “witte goud” genoemd. Ik vond het altijd heel erg spannend om tussen de velden te lopen. Een aspergeveld ziet eruit met allemaal bergjes waartussen een geul is. Je loopt door de geul en de asperges groeien in de bergjes. Op het moment dat ze klaar zijn om te steken dan zie je de asperges met een heel klein kopje boven het zand uitsteken. Of je ziet dat de aarde iets gebarsten is. Daar wil de asperge zich laten zien. En omdat het zo spannend was of je asperges zou vinden en hoeveel, was dit vroeger veel en veel leuker dan boontjes plukken of aardbeien. Die zie je namelijk al van verre hangen;-)

 

Klik hier voor de winkel waar ik veel koolhydraatarme producten koop

 

 

Meer blogs lezen:

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

  • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
  • stoppen met insuline spuiten
  • koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
  • geweldige hotspots
  • mijn reizen
  • interieurs
  • en mijn 2 tienerkids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste en koolhydraatarme recepten.