Ceremoniespreker huwelijk

trouwceremonie | interview met Jessica van Strien van Ceremonie vol Liefde

Ceremoniespreker huwelijk | Jessica van Strien

 

Deze week interview ik Jessica van Strien van Ceremonie vol Liefde.

De liefde vieren, dat is het mooiste wat er is! Met een Ceremonie vol Liefde zoek ik naar datgene wat deze specifieke trouwceremonie uniek en mega persoonlijk maakt. Als trouwambtenaar en ceremoniespreker zorg ik ervoor dat mijn woorden jullie verhaal vertellen; raak, heel herkenbaar en mét humor.

Ik deel graag mijn liefde voor vertellen, mijn ervaringen binnen het drukke gezinsleven en passie voor het ondernemerschap met je.

Toen ik klein was had ik nooit gedacht dat ik ooit zelfstandig trouwambtenaar zou worden. Sterker nog, ik wist niet eens dat het beroep bestond. Maar na diverse saaie trouwceremonies bijgewoond te hebben dacht ik maar een ding; “dat kan toch zo veel leuker!” Zo  startte ik als een ceremoniespreker huwelijk, en binnen een half jaar zat mijn agenda volgeboekt…

Ceremoniespreker huwelijk

Mijn interviewvragen aan Jessica over ceremoniespreker huwelijk

 

 1. Waar komt je ondernemerspassie vandaan?

Mijn passie om te ondernemen is ontstaan nadat ik 15 jaar in loondienst in het onderwijs heb gewerkt. Ik voelde me gevangen in alle zaken die moesten, maar er voor mij niet toe deden. Daarnaast was ik zo klaar met steeds elk jaar hetzelfde te doen.

Toen ik een opleiding tot onderwijsvernieuwer begon, ontmoette ik bij mezelf de drang om eruit te stappen en mijn hart te volgen om als zelfstandige aan de slag te gaan.

De belangrijkste vraag ooit werd me daar gesteld; “wat houd je tegen?”

 

 1. Hoe heb je de stap genomen om echt ondernemer te worden?

Toen ik alle mitsen en maren vrij gemakkelijk weg kon strepen ben ik in het diepe gesprongen… Ik diende mijn ontslag in en per januari dat jaar begon ik. Zonder netwerk, zonder opdrachten, ik sprong en kwam weer boven.

Inmiddels heb ik zelfs 2 bedrijven, die elkaar prachtig afwisselen en beiden het beste in mij naar boven halen; één als ceremoniespreker / trouwambtenaar en één als teamcoach.

De stap om ondernemer te worden was een grote stap, vooral omdat ik niet goed wist waar ik aan begon. Maar ik heb er tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad. Ik werk hard, maar het is zo fijn om dat helemaal voor jezelf te doen.

 

 1. Wat was de reactie van je familie en vrienden

Mijn ouders vonden het doodeng, maar zagen ook dat ik ongelukkig was op de plek waar ik zat.

Vrienden snapten mijn keuze volledig, zij gaven toen al aan dat mijn stap zo juist was, zo kloppend bij mij, en dat het helemaal goed zou komen.

 

 1. Als ik op zondagmorgen bij jou aanbel, wie is er dan thuis?

Onze hond Mexx zal je als eerste flink horen blaffen en zal je meteen tegemoet komen. Vervolgens zal er iemand uit het gezin vast voor je opendoen. Een van de drie kinderen, of Tim of ik. Gezellig dat je langskomt, de koffie staat klaar!

Maar euh… let niet te veel op de rommel. In ons huis wordt ook lekker geleefd.

Ceremoniespreker huwelijk

 

 1. Waar kun jij geen geld aan uitgeven?

Phoeh, dat is een lastige…want ik geef graag geld uit, haha!

Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen, dus in een cursus of opleiding investeer ik graag. Ik geniet ook van mooie dingen in huis, heerlijke kleding dragen en op vakantie gaan… dus ja… wat er dan nog overblijft?

Ik geef soms wel iets te snel geld uit. Dan bedenk ik me pas na afloop…hmmm had ik dat nou echt wel nodig?

Om er vervolgens wel lekker van te genieten, dat dan weer wel.

 

 1. Waarom ben jij ooit ondernemer geworden?

Omdat ik meer vrijheid wilde ervaren in het maken van mijn eigen keuzes. Als ondernemer kies ik heel bewust hoe mijn pad zal gaan verlopen. Ik werk keihard om elke keer werk opnieuw mijn bruidsparen de mooiste ceremonie ooit te geven. Als zelfstandige werk je hard voor jezelf, ik krijg direct alle mooie aanbevelingen en reacties van lieve gasten terug voor mijn werk, dat is zo ongelooflijk dankbaar!

 

 1. Welke fout tijdens je ondernemersbestaan maak jij geen 2e keer?

“Ja zeggen” tegen opdrachten die me eigenlijk niet zo goed liggen. Vooral als teamcoach is dit een aantal keer zo geweest. Inmiddels weet ik wat goed bij me past. Ik vind “nee zeggen” nog steeds wel lastig, maar het gaat me wel steeds beter af. Hoe duidelijker ik weet wat ik wil, hoe eenvoudiger de keuze is om het wel of niet te doen.

 

 1. Vind je de balans tussen werk en privé moeilijk? En hoe bewaak jij deze balans zodat je niet altijd met werk bezig bent?

Ja, dat vind ik een hele lastige. Doordat ik nu geen vaste tijden meer op een locatie zit, kan ik altijd overal werken. Zo had ik laatst mijn laptop mee op vakantie en zat ik dus in de zon in het bos een ceremonie uit te werken. Toch geniet ik daar ook echt van, hoe fijn is het om zelf zo je werktijd te bepalen? Een weekend Oerol met een vriendin? Ook dat kan, ik hoef er niet eens vrij voor te vragen.

 

 1. Op welke social media kanalen ben jij actief? Zet er meteen de linkjes in naar jouw kanalen.

Ik ben heel actief op instagram. Een paar jaar geleden leerde ik van Angeliek (De Ondernemende Vrouw op Instagram) hoe je enorm kunt groeien met een goede strategie. Dat ben ik vol blijven houden en zo groei ik maar door en door, zo leuk!

Instagram van Ceremonie vol Liefde

Pinterest van Ceremonie vol Liefde

Facebook van Ceremonie vol Liefde

Linkedin van Ceremonie vol Liefde

 

 1. Wat is jouw favoriete maaltijd?

Dat is absoluut eigengemaakte lasagne. Heerlijk om te maken ook, al moet ik daar dan echt de tijd voor nemen. Het staat uren te pruttelen voor alles de oven ingaat.

Ook mijn eigen gemaakte zuurdesembrood uit de dutch oven is heerlijk! Elk weekend gaat er eentje de oven in. Het is het enige brood wat ik eet, aangezien ik verder helemaal glutenvrij eet.

 

 1. Hoe ziet jouw dag op donderdag eruit.

Die ziet er elke week anders uit. Soms voltrek ik een huwelijk op donderdag. Meestal zijn dit gemeentelijke huwelijken. Ik ben namelijk aangesteld bij de gemeente en beëdigd bij de rechtbank in Den Bosch zodat ik door heel Nederland wettelijke officiële huwelijken mag voltrekken. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer ceremonieel getrouwd, juist om de gemeentelijke kosten te voorkomen. Het fijne hiervan is dat ik compleet de vrije hand heb om de ceremonie aan alle kanten megapersoonlijk te maken!

 

 1. Wat doe je als eerste als je ’s morgens wakker wordt?

Me nog een keertje omdraaien. Oh… ik ben echt geen ochtend mens! Mijn wekker gaat drie keer de snooze-stand in. En dan nog vind ik het lastig om eruit te komen.

 

 1. Welke ondernemersboeken kun je andere ondernemers aanbevelen?

Ik lees vooral veel boeken die echt voor mijn bedrijven van betekenis zijn. Niet zo zeer over het ondernemerschap dus. Daarnaast lees ik graag romans, vaak laten die me ook stilstaan bij de dingen die in het leven echt belangrijk zijn. Het boek ‘de keuze’ is bijvoorbeeld mijn laatst gelezen boek. Een indrukwekkend verhaal van Edith die op haar 16e naar Auschwitz wordt gedeporteerd. In haar latere werk als psycholoog gaat zij cliënten helpen zich te bevrijden uit gedachten, zij laat zien hoe ieder mens voor vrijheid kan kiezen.

Dit boek zette mij echt weer aan het denken over mijn eigen keuzes en vrijheden als ondernemer. Het laat me even stilstaan, daar houd ik van.

De keuze – Edith Eva Eger

 

 1. Hoeveel minuten zit jij per dag op social media?

Toch best wel wat… al probeer ik de tijd te beperken. Om 19.00uur plaats ik meestal mijn stories of posts. Dan zit ik er vaak wel een uurtje op om even te reageren op anderen en mijn volgers. Ik ben betrokken bij wat mijn bruidsparen op social media plaatsen. Zo vergroot ik ook onze band samen. Dat vind ik heel belangrijk.

Ook in de ochtend check ik even mijn socials, lekker even na het lezen van de krant.

Daarna leg ik mijn telefoon weg, zodat ik in focus kan werken. Daar houd ik van.

 

 1. Als je volgende week 1 miljoen zou winnen, zou je dan stoppen met ondernemen?

Zeker niet! Daar vind ik het veel te leuk en bijzonder voor!

Ik zou er wel een hele vette auto voor kopen, een mooie verre reis van boeken een zwembad in de tuin kopen en…. misschien zelf ook wel een mega bijzonder trouwfeest organiseren!

 

 1. Heb je al passief inkomen of droom je hiervan?

Ik heb een online cursus; “Schrijf je gelofte”

Daarnaast ben ik aan het oriënteren op andere mogelijkheden. Zou natuurlijk heel mooi zijn om dit te ontwikkelen.

 

 1. Hoe zorg je voor me-time?

Door af en toe een kruis door de dag in mijn agenda te zetten. Maar niet in het trouwseizoen hoor… dan werk ik bijna continu door. Dan gebruik ik vrijwel elke minuut om te schrijven.

Toch neem ik ook dan mijn momentjes, zeker elke dag even wat momenten me-time.

Me-time is voor mij; lekker wandelen (met de hond), een boek lezen in de zon, zwemmen (of dippen) in open water, een theatervoorstelling bezoeken, en met mijn gezin samen zijn met een borrelplankje.

 

 1. Wie is jouw grote voorbeeld?

Tsja, als je helemaal teruggaat naar de kern dan zijn dat zeker mijn ouders. Van hen leerde ik hoe ik nu in het leven sta. Ik groeide daarna door te leren van de mensen die ik tegenkwam op mijn pad, van hen leerde ik het anders te doen dan mijn ouders. Ik ben vele voorbeelden tegen gekomen in mijn leven, ieder leerde mij de wereld op een andere manier te zien. Dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben. En ik ga nog lekker even door met leren. In september start ik de opleiding tot celebrant, oftewel rituelenbegeleider. Ook dan zal ik weer veel mogen leren over rituelen om het leven te vieren of daar afscheid van te nemen. Benieuwd welke inspiratiebronnen en levenslessen er dan weer op mijn pad zullen komen.

 

 1. Zou je graag minder uren willen gaan werken?

Dat heeft voor mij alles te maken met “nee zeggen”. Als er lieve mails of berichten mijn kant op komen met de vraag of ik hen kan trouwen dan ben ik toch altijd geneigd om te kijken of het er nog bij kan. Mijn seizoen zit al lang vol, en voor volgend jaar begint het ook al hard te gaan. Dus, het is gewoon een kwestie van mijn eigen grens bewaken… en “nee zeggen”… maar dat blijft soms echt wel lastig…

 

 1. Haal jij echt omzet uit social media?

Absoluut! Stellen die mij volgen op instagram en vervolgens contact opnemen om kennis te maken worden eigenlijk altijd mijn nieuwste aanstaand bruidspaar. Ze leren mij echt al kennen op insta, dus als dat hen aanspreekt, dan hebben ze echt al een stukje van mij gezien. Dat werkt heel prettig.

 

 1. Heeft corona inpact gehad op jou als ondernemer?

Nee, eigenlijk niet. Trainingen gingen al snel online door.

Huwelijksceremonies werden nog belangrijker omdat er geen feest was. Dus in de Coronatijd heb ik volop huwelijken mogen voltrekken. Ik heb zelfs een ritueel overgehouden aan die Coronatijd! Er is namelijk een moment geweest waarop vrijwel niets meer mocht… gasten werden na afloop va de ceremonie weggestuurd met een tasje met daarin een cupcake en een flesje champagne. Dat vond ik zo sneu…

Met de locatie waar ik toen was bedachten we hoe leuk het zou zijn als we tijdens de ceremonie champagne zouden drinken en taart konden eten (dat mocht immers bij een begrafenis ook…) De taart op schoot, liet ik snel achterwege, wat een geknoei was dat!

Maar die champagne-proost heb ik erin gehouden, het is zo’n heerlijk moment om dit tijdens de ceremonie samen met jullie gasten te doen!

 

 1. Wat is jouw favoriete boek? Tijdschrift of vakblad?

Favoriete boek is absoluut “De jongen, de mol, de vos en het paard” wat een prachtige tekeningen en diepzinnige teksten. Zowel de Engelstalige versie als de Nederlandstalige zijn prachtig!

 

 1. Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Ik houd enorm van Spanje en Italië. Maar de mooiste bestemming ooit geweest is toch wel onze reis naar Australië en Nieuw Zeeland. Op Kangaroe Island waren Tim ik helemaal alleen met de natuur, de golven die tegen die kust aan kletterden en de zeehonden op het strand. Wat hebben we daar samen zitten genieten van al het moois om ons heen.

Ik zou er heel graag onze kinderen nog eens mee naartoe nemen!

 

 1. Is er een wijze les of nog iets anders die je andere ondernemers kunt aanraden?

Ik heb wel eens cursussen gevolgd waarin vooral gesteld werd dat je focus moet hebben binnen je bedrijf. Voor mij als creatieve geest heel erg lastig. Vandaar dat ik ook twee bedrijven heb, haha.

Ik ben van mening dat je als ondernemer vooral moet doen waar je blij van wordt. Dat je elke dag de keuze hebt om datgene te doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Want als jouw omgeving gaat ervaren met wat voor een passie jij in je zaak zit, dan gaat het vanzelf stromen. Harder dan dat je ooit had gedacht…

 

Lees meer interviews met ondernemende vrouwen

 1. Koken met Cijfers
 2. Verzwaringsdekens om beter te slapen
 3. Huis opruimen tips

 

Foto’s door: Julia Grosfeld fotografie