Hoofdluis behandelen

Alles over hoofdluis | de beste tips van Zomerzoen + shoppingtips

Hoofdluis behandelen

Je ziet je kind regelmatig aan zijn of haar hoofd krabben, er zitten rode bultjes in de nek en zie je daar nou een beestje in het haar lopen? Help, mijn kind heeft hoofdluis! Gelukkig kun je hier iets aan doen. Wat je als ouder kunt doen bij mijn kind heeft hoofdluis, lees je in dit artikel hoofdluis behandelen. Ook krijg je op deze pagina wat algemene informatie over hoofdluis, die bij een kind dat heeft hoofdluis zeker interessant kan zijn.

Hoe kan ik hoofdluis behandelen?

Een hoofdluis is een beestje dat in de haren van mensen en dieren leeft. Hoofdluizen leven van het bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid van de zogeheten gastheer of gastvrouw. De plekken waar de luis in de hoofdhuid bijt om bloed op te zuigen, jeuken flink. Daarom heb je last van een jeukende hoofdhuid als je hoofdluis hebt.

Hoofdluis komt veel voor bij kinderen. Dit komt omdat de luis van het ene kind naar het andere kind kan overspringen, bijvoorbeeld bij het spelen of gewoon in de klas. Op kinderdagverblijven en scholen wordt er dan ook veel gecontroleerd op hoofdluis.

 

Shoppingtips hoofdluis behandelen

  1. kammen met een luizenkam. Groot nadeel is dat het erg arbeidsintensief is om dit een aantal keer per dag te doen. Het is natuurlijk wel de goedkoopste methode.

  1. koop een middel dat luizen tegengaat. Dit middel is effectief en werkt snel.

  1. werk met luizenzakken. In de zakken zit een middel om hoofdluis te bestrijden.

Hoofdluis behandelen en de symptomen

Er zijn diverse klachten die op de aanwezigheid van hoofdluis duiden. Het gaat om de volgende symptomen:

– Jeuk. Je kind is bijna continu aan zijn of haar hoofd aan het krabben. Ook klaagt hij of zij over een jeukend hoofd.

– Slaapproblemen. Hoofdluizen zijn ’s nachts erg actief. Daarom heeft je kind ’s nachts extra jeuk, met vervelende slaapproblemen tot gevolg.

– Witte puntjes in het haar. Dit zijn de neten van de luis, ofwel de eitjes die de luis in het haar achterlaat. Neten lijken op roos, maar zijn lastiger te verwijderen.

– Rode bultjes in de nek. Deze huidirritatie ontstaat door het vele krabben.

Daarnaast kun je de luizen zien lopen in het haar. De luizen zijn erg klein en daarom niet gemakkelijk te zien, maar zeker achter de oren, in de nek of op de kruin kun je met een beetje geluk een aantal beestjes zien lopen. Akelig!

 

 

Hoofdluis bestrijden: 3 tips

Voor we je enkele tips geven om de luizen in het haar van je kind te laten verdwijnen, hebben we goed nieuws voor je. Het is namelijk niet nodig om al het beddengoed, alle kleding en alle knuffels van je kind te wassen bij hoofdluis. Vroeger werd dit advies wel altijd gegeven bij hoofdluis, maar inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de besmetting via kleding, beddengoed, knuffels en bijvoorbeeld mutsen minimaal is. De hele huisraad in de wasmachine doen, is dus niet meer nodig.

Met onderstaande tips laat je die vervelende luizen zo snel mogelijk verdwijnen uit het haar van je zoon of dochter.

Tip 1: was de haren met luizenshampoo

Een luizenshampoo zorgt ervoor dat de luizen in het haar van je kind dood gaan. Door het haar van je kind dagelijks te wassen met luizenshampoo, bestrijd je een groot deel van de aanwezige luizen. Volg de aanwijzingen op de verpakking en je weet zeker dat je de shampoo op de juiste manier gebruikt.

Tip 2: kam de haren met een luizenkam

Als de haren van je kind nog nat zijn, gebruik je een luizenkam om de boel goed uit te kammen. Dit doe je plukje voor plukje, van achter naar voren en vervolgens nog eens van voren naar achteren. Door de kam af te vegen aan een papieren servet, zie je vanzelf of er luizen of neten achter blijven.

Tip 3: blijf wassen, kammen en controleren

Bovenstaande behandeling met luizenshampoo en de luizenkam, herhaal je iedere dag gedurende minimaal twee weken. Je blijft simpelweg actief wassen, kammen en controleren. Zie je na twee weken geen luizen of neten meer bij het uitkammen van het haar? Dan heb je de luizen goed bestreden. Blijf de boel nog wel even goed controleren, zodat je zeker weet dat de luizen en neten écht verdwenen zijn. Heb jij ervaringstip na “help mijn kind heeft hoofdluis”? Laat ze dan onder dit artikel achter in een reactie om anderen te helpen. Dank je wel.

 

Hoofdluis behandelen

Als in een klas 1 kindje luizen heeft, volgen er helaas al heel snel meer. Het is echt heel erg belangrijk om snel hier iets aan te doen. Meestal krijg je van de school een melding via een briefje of via een appje. Hieronder lees je hoe je hoofdluis tegen kunt gaan.

 

Lees meer:

 

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

  • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
  • stoppen met insuline spuiten
  • koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
  • geweldige hotspots
  • mijn reizen
  • interieurs
  • en mijn 2 kids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.

 

 

 

Heb jij nog een goede tip voor dit blogartikel hoofdluis herkennen? Laat het ons weten.