ik stop met insuline

ik stop met insuline

Ik stop met insuline

Inmiddels ben ik 15 maanden geleden gestopt met insuline spuiten. Afgelopen week was ik bij de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis en natuurlijk erg benieuwd naar mijn hba1c van afgelopen maanden. Het hba1c is een gemiddelde van mijn bloedsuikers van afgelopen 3 maanden. Lees hieronder verder over: ik stop met insuline.

ik stop met insuline

Stoppen met insuline

Eind mei 2020 was ik er helemaal klaar mee. Vanaf het moment dat ik weer insuline spoot, had ik overal in mijn lijf last van ontstekingen. Schrik niet van het rijtje hieronder:

 • 2 frozen shouders waardoor ik wekenlang zittend moest slapen
 • 2 halluxen aan beide voeten
 • vergroeiingen aan mijn vingers
 • gezicht vol met ontstekingen. Dat leek meer op een vulkaankrater van een vulkaan dan op het pukkelloze gezicht wat ik altijd heb gehad
 • en ik voelde me slecht. Zat niet lekker in mijn vel.

Na overleg met mijn arts in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, werd mij geadviseerd om meer insuline te gaan spuiten om mijn 3-maandelijkse waarde te laten zakken. Dat wilde ik niet. Ik slik ook nog eens 13 tabletten elke dag voor mijn andere chronische ziektes. Diep ik mijn hart wilde ik liever minderen met medicatie dan wederom meer spuiten en slikken elke dag. Ik had ergens gelezen dat stoppen met insuline misschien wel eens kon zorgen dat ik geen ontstekingen meer zou hebben.

 

is stoppen met insuline gemakkelijk? nee het is echt doorzetten en nooit opgeven maar het is het meer dan waard!

Mijn internist begon te lachten toen ik zei: ik stop met insuline

Toen ik dat voorlegde bij de internist, begon ze te lachen. Ik voelde me niet serieus genomen. Met de diabetesverpleegkundige in datzelfde ziekenhuis had ik het al vaker over stoppen gehad en ik vertelde dan over mijn koolhydraatarme leefstijl. Zij was één en al oor. Ik had altijd het gevoel dat ik haar meer kon leren en vertellen dan andersom. Ze gaf ook toe dat ze weinig kennis had over koolhydraatarm eten en producten.

In de auto heb ik een kwartier verdrietig naar de radio geluisterd. Op mijn vraag waarom ik het niet mocht proberen, gaf ze steeds een ontwijkend antwoord.

Nou vraag je je waarschijnlijk af, welk type diabeet ben jij? Ik ben mody en mijn diabetes is voortgekomen uit zwangerschapsdiabetes en het Hellp-syndroom.

Ik besloot het er niet bij te laten zitten. Mijn doel voor 2020 was duidelijk. Hoe meer ik erover las, hoe duidelijker mijn doel in beeld kwam en hoe meer ik me besefte dat die insuline wel degelijk verband hield met alle ontstekingen in mijn lichaam. Op blogs op internet las ik dat diabeten met type 2 diabetes hun diabetes kunnen omkeren. Waarom zou mij dat dan ook niet lukken?

Ik besloot naar mijn huisarts te gaan en daar hulp te vragen. Wat fijn dat er net een jonge huisarts was die mijn ontstekingen interessant vond en wel degelijk iets zag in het stoppen met insuline.

Hij had alle tijd voor mij en hij zou contact met me opnemen om me door te sturen naar een ander ziekenhuis.

 

Een andere internist in een ander ziekenhuis

Uiteindelijk waren er in mijn regio 2 opties waar ik terecht zou kunnen. Ik koos voor het ziekenhuis in Geldrop. Daar zou een internist werken die veel weet over vaten, diabetes en hartproblemen.

Een dag later was de intake gemaakt en nog eens 5 weken later maakte ik voor het eerst kennis met mijn nieuwe internist. Toen hij hoorde hoe mijn leefstijl (eten en bewegen) eruit zag, adviseerde hij mij ook een afspraak te maken met een andere arts in het ziekenhuis in Eindhoven. Deze arts heeft veel ervaring in koolhydraatarm eten om te kunnen stoppen met insuline spuiten.

Wat ik echt heel erg fijn vond was dat ik van deze arts meteen na het maken van de afspraak een filmpje kreeg waarin hij uitlegde wat de beste manier van eten was.

Elke keer als ik vertelde hoe ik at aan familie en vrienden, kreeg ik de opmerking: “geloof je het nou echt dat dat werkt?”. En deze arts vertelt in zijn filmpje exact wat en hoe ik elke dag eet. Producten die onbewerkt zijn met weinig koolhydraten en suikers. Meteen voel ik een connectie met deze man.

Wat een verademing is het eerste bezoek aan hem. En wat een fijne klik met deze man. Hij vertelt me dat hij dagelijks mensen begeleidt die willen stoppen met insuline maar dat het nieuwe eetpatroon vaak erg lastig is. Want ineens mag je geen brood, pasta, friet, aardappelen, pannenkoeken, bier of wijn meer. En nu kom ik zijn spreekkamer binnengelopen en eet ik al het bovenstaande al een tijdlang niet meer. Ik vertel direct aan hem dat ik echt mega lekker eet, zelf vrij creatief ben in de keuken en dat het voor mij ook echt een ontspanningsmoment is om mijn maaltijden te koken en koolhydraatarme baksels te proberen.

 

Vanaf dat moment spoot ik geen insuline meer.

 

Mijn nieuwe leefwijze was nu echt begonnen.

Nog steeds gaat het me goed af. Mijn hba1c komt van 69 toen ik net startte en nu ruim een jaar later zit ik op 53. Dat is voor mij keurig. Mijn 2 artsen en diabetesverpleegkundige zijn super tevreden. Wellicht is deze waarde voor jou anders omdat elk lichaam anders is. Maar bij mij is iedereen ontzettend tevreden en met deze waarde hoef ik voorlopig niet aan de insuline.

 

Mijn nuchtere waarde ‘s morgens is nog vaak lastig door het Dageraad syndroom.

Vaak is het prima onder de 9 maar soms word ik (zoals vanmorgen) wakker met een waarde van 13. Met insuline spuit je deze hoge waarde weg. Dat kan ik dus niet meer. Maar dan pas ik mijn dagplanning aan en start in de morgen met een uurtje wandelen en daarna een uur in rust op de bank met een boek of Netflix. Daarna start mijn werkdag.

In overleg met mijn internist heb ik de nuchtere waarde een beetje losgelaten. Mijn hba1c daalt nog steeds en dat is een betere waarde dan de nuchtere.

 

Mediteren op de parkeerplaats van het ziekenhuis

Ik zal een voorbeeld noemen. Een tijd geleden moest ik ‘s morgens nuchter prikken in het ziekenhuis. Thuis prik ik 7.9. Keurig voor een waarde als ik net wakker word (voor mijn leeftijd en de overgang is deze waarde wat hoger dan het gemiddelde, vraag je arts hoe hij/zij hierover denkt). Dan ga ik douchen, de auto in en op de snelweg sta ik meteen vast. Het regent pijpenstelen en het waait heel hard. Daarnaast is het nog donker omdat het winter is. Tot mijn grote schrik is mijn waarde als ik op de parkeerplaats bij het ziekenhuis ben gestegen naar 15. Ik weet nu dat dit komt omdat ik door de inspanning van autorijden in regen en donker me heel veel energie kost. Daar stijgt mijn bloedsuiker van.

Ik besluit achter op de parkeerplaats te parkeren en te mediteren in de auto. Deur op slot. Ogen dicht en meditatiemuziekje aan. In de hoop dat mijn waarde zakt. Want ik durf met een waarde van 15 niet te gaan bloedprikken. Bang dat ik weer aan de insuline moet als mijn internist dit ziet. Na een half uur mediteren is mijn waarde gezakt naar 13 maar dus nog altijd veel te hoog voor een nuchtere waarde.

Tijdens mijn eerstvolgende bezoek aan de internist besluit ik om het te vertellen. Hij moet lachen en begrijpt me. Voorheen kon ik nuchter gaan bloedprikken in Deurne waar ik woon. Ik ging dan te voet (30 minuten lopen). Daarna even in rust en was mijn waarde  OK. Maar door de wat langere autorit naar dit ziekenhuis zal mijn waarde altijd te hoog zijn. In overleg met mijn internist besluiten we nu dat de nuchtere waarde eigenlijk niks meer zegt.

Via dit blog houd ik jou op de hoogte van mijn zoektocht en de hoge bergen (als ik een goede waarde heb) en diepe dalen (over elke dag pijn en ongemak met deze chronische ziekte) ik stop met insuline.

 

Lees meer:

 

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

 • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
 • stoppen met insuline spuiten
 • koolhydraatarm eten
 • geweldige hotspots
 • mijn reizen
 • interieurs
 • en mijn 2 kids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.

 

NOTE: Wil jij nu ook stoppen met insuline? Doe dit altijd in overleg met je arts. Wil je arts niet meewerken, zoals in mijn geval, probeer dan via je huisarts een internist te vinden die wel achter jouw beslissing staat.