gordijnen in de keuken zomerzoen 23.01

Perfecte gordijnen voor jouw keuken

Zo kies je de perfecte gordijnen voor jouw keuken

In de keuken wordt volop geleefd. Je bent er om te koken, te bakken, koffie en thee te zetten en te eten. En misschien heb je wel een woonkeuken, waarin je ook samenkomt met vrienden, waar de buren aanschuiven voor een gezellige babbel, waar je een spelletjesavond houdt met het gezin of waar je zit op dagen dat je thuis werkt.

In de keuken besteed je dus aandacht aan de inrichting. Die moet praktisch zijn, hij moet goed aansluiten bij de rest van je interieur en je wilt met de inrichting graag een gezellige sfeer creëren. Je hebt de interieurstijl bepaald, hebt de kleuren gekozen en de accessoires gekocht. Dan blijft er nog één ding over: de raamdecoratie. In de keuken wil je niet alleen decoratieve raambekleding, hij moet ook functioneel zijn en voldoen aan bepaalde eisen. Tijdens het koken komt namelijk vochtige lucht vrij, heb je vaak kookluchtjes en trekt makkelijker vuil in de raambekleding. Zit het raam vlak bij het fornuis? Dan moet je ook oppassen met hitte.

Welke raamdecoratie is geschikt voor de keuken? Wij hebben vijf soorten raambekleding voor je op een rijtje gezet, met de voor- en nadelen, zodat jij gemakkelijker een keuze maakt.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zie je veel in keukens. Geen wonder, want ze hebben veel voordelen. Ze zijn eenvoudig op maat te maken en verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en materialen, waaronder een materiaal met een coating die vuil- en waterafstotend werkt en dat je goed af kunt nemen met een vochtige doek. Bovendien kun je kiezen uit semi-transparante en verduisterende stof. Wil je geen inkijk maar wel licht in de keuken, dan kies je voor eerste. Wil je dat het helemaal donker is in de keuken, dan kies je voor verduisterende rolgordijnen. Pas wel op met rolgordijnen dicht bij het fornuis. Niet alle materialen zijn hittebestendig.

Aluminium jaloezieën

Met aluminium jaloezieën bepaal je zelf de mate van lichtinval en privacy door de lamellen in de gewenste stand vast te zetten. Jaloezieën zijn gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek of een stofdoek, en zijn bovendien hittebestendig. Jaloezieën passen binnen veel verschillende woonstijlen. Minpunt is dat je keuze hebt uit een beperkt aantal kleuren.

Houten shutters

Net als bij jaloezieën bepaal je met houten shutters zelf de mate van privacy en lichtinval door de lamellen vast te zetten in de gewenste stand. Houten shutters zijn niet hittebestendig en je kunt ze dus niet dicht bij het fornuis hangen. Wel zijn ze eenvoudig schoon te maken. Bovendien geven ze een luxe en landelijke uitstraling aan het interieur.

Gordijnen

Gordijnen in de keuken hebben een klassieke en elegante uitstraling en zijn ook heel geschikt voor bijvoorbeeld de keuken- of tuindeur. Er is een ruime keuze in gordijnstoffen, van transparant tot verduisterend, en er is een breed scala aan kleuren en texturen. Ook zijn gordijnen goed op maat te maken. Er zit altijd een gordijn bij dat precies bij jouw interieur en wensen past. Houd er rekening mee dat je gordijnen niet te dicht bij het fornuis hangt, kijk altijd eerst of de stof hittebestendig is.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten stof, waaronder een vochtbestendige stof die goed schoon te maken is met een vochtige doek. De gordijnen zijn verkrijgbaar in drie soorten: transparant, semi-transparant en verduisterend. Plisségordijnen zijn goed op maat te maken, en je kunt kiezen uit twee systemen. Met het ‘gewone’ systeem trek je het gordijnen van onderen open, met het top down, bottom up systeem open je het gordijn zowel van boven als van onderen. Daarmee heb je meer invloed op de mate van privacy en lichtinval.