Profit first percentages

Ondernemer met Pit | Janine

Vrouwelijke ondernemer met pit

Wederom een nieuw interview in deze rubriek van vrouwelijke ondernemer met pit. Deze keer interviewde ik Janine van Vliet uit Gorinchem. Ze is eigenaar van het bedrijf Koken met Cijfers en ze weet alles over de Profit First percentages. Werk jij best wel hard, maar ben je aan het ondernemen op gevoel? En heb je geen idee hoe het gaat met jouw bedrijf? Profit First is dé oplossing om te kunnen blijven ondernemen zoals je dit altijd al deed. Maar dan met grip en inzicht. Janine van Vliet kan jou hierbij helpen. Waar zit de chocolade verstopt in jouw bedrijf?

 

Profit first percentages

 1. Waar komt je ondernemerspassie vandaan? Profit First percentages

Ik kom niet uit een ondernemersfamilie en in mijn directe omgeving werkt iedereen gewoon in loondienst. Het is me dus zeker niet met de paplepel ingegeven. Ik word ontzettend blij van werken met cijfers (behalve de boekhouding doen) en ondernemers. En ik houd daarnaast van lekker eten. Zo is mijn bedrijf Koken met Cijfers in 2020 ontstaan. Ik breng 2 passies bij elkaar. Koken en Cijfers. En met mijn bedrijf begeleid ik MKB-ondernemers, die hard werken en ook geld verdienen, maar dat geld vervolgens niet op hun bankrekening zien staan. Ik help hen door middel van coaching icm de Profit First methode om te kunnen ondernemen zonder geldzorgen.

De financiële kant van het ondernemen is voor veel ondernemers saai en niet leuk. Ik maak cijfers toegankelijk en makkelijk door in Jip en Janneke taal te praten over geld en cijfers. Mijn klanten weten precies waarom ze een broccoli en een afwasborstel nodig hebben om een goedlopend bedrijf te creëren en waarom ze van de chocolade af moeten blijven!

En als ik dan een bericht krijg van één van mijn klanten dat ze plezier hebben gekregen om op een andere manier met geld om te gaan, dan is mijn missie geslaagd!

Profit first percentages

 1. Hoe heb je de stap genomen om echt ondernemer te worden?

Ik begeleidde al jaren ondernemers in loondienst. En ik liep tegen het probleem aan dat ze nooit bezig waren met hun eigen cijfers. Dat frustreerde me, want daar staat zoveel informatie in. Maar het lukte me maar niet om die ondernemers te leren hoe ze hun cijfers moesten lezen. Totdat iemand me het boek Profit First aanraadde. Ik heb het in één dag uitgelezen en wist toen dat dit de oplossing was voor heel veel ondernemersproblemen.

Ik ben me gaan certificeren als Profit First Professional om ondernemers te gaan helpen.

In het kort gaat Profit First om het managen van geld. Je stuurt dus niet op cijfers (want dat vinden we moeilijk om te lezen), maar je stuurt op het geld dat binnenkomt en er weer uit gaat in jouw bedrijf. Het is eenvoudig en voor iedereen te begrijpen. En het mooie is dat je dit systeem voor elk bedrijf kunt inzetten. Dus het is uitermate geschikt voor een zzp’er, maar ook voor een mkb bedrijf. En voor een starter (ik ben daar zelf het bewijs van!), maar ook voor een ambitieus snel groeiend bedrijf.

Een burn-out zorgde ervoor dat ik het roer om moest gaan gooien. Een enorme drive en met dé oplossing voor heel veel ondernemers, heb ik de stap genomen om ondernemer te worden.

 1. Wat was de reactie van je familie en vrienden

Ik geloof dat ik weinig weerstand heb gehad, maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik ontzettend stellig was dat ik ondernemer wilde worden. Ik vond het vooral belangrijk dat we binnen het gezin op één lijn zouden zitten, want ik vraag met het ondernemerschap om flexibiliteit. Daar hebben mijn man en ik het van tevoren met elkaar goed over gehad. En nu is hij en de omgeving om mij heen alleen maar ontzettend trots op wat ik in korte tijd al heb neergezet. Zo ontving ik laatst een kaartje van een hele goede vriendin, waarin ze vertelde hoe trots ze op me was. Als ik daar nu aan denk, dan schiet ik weer vol.

 

 1. Als ik op zondagmorgen bij jou aanbel, wie is er dan thuis?

Dan doe ik de deur open samen met mijn man en een tweeling van 8. Twee energieke jongens, die ’s morgens direct wakker zijn om actief aan de dag te beginnen. Nadat we samen ontbeten hebben gaat mijn man altijd sporten op zondagochtend. De meest gestelde vraag aan mij is: Zit een tweeling in de familie? Ja, mijn oma is er ook één van een tweeling!

 

 1. Waar kun jij geen geld aan uitgeven?

Ik ben niet materialistisch ingesteld. Wat goed is, is goed. Ik geef liever mijn geld uit aan het maken van mooie herinneringen, zoals uitjes, vakanties en natuurlijk lekker eten!

 

 1. Waarom ben jij ooit ondernemer geworden?

In loondienst kon ik niet doen wat ik graag wilde doen. Ondernemers helpen en begeleiden om op een gezonde manier geld te verdienen. Het was één van de vele taken binnen mijn functie. Maar wel eentje waar ik echt het verschil mee kon maken. 100% focus op 1 activiteit zorgt ervoor dat je een expertise kan opbouwen. Dat zou ik in loondienst nooit voor elkaar gekregen hebben op de manier zoals ik dat wilde gaan doen. En dus zat er maar één ding op: ondernemer worden. Ik heb dus heel erg bewust gekozen om een missie na te streven en ben zeker niet gaan ondernemen voor meer vrijheid. Ik werk harder dan ooit, maar ik sta elke dag op met een glimlach!

En dat ik in mijn eerste jaar de award Profit First Ambassador of the year heb gewonnen is voor mij de kers op de taart van het ondernemerschap!

 1. Welke fout tijdens je ondernemersbestaan maak jij geen 2e keer?

De gedachte dat klanten vanzelf wel naar je toekomen, is echt een illusie. Marketing en Sales zijn echt een vak apart, waar je heel goed over moet nadenken. Dus even een website opzetten en denken dat de klanten vanzelf wel komen daarna. Was het maar zo gemakkelijk. En wat dacht je van de cursussen/trainingen die ik aangeschaft heb en daarna nooit meer iets mee heb gedaan? Nu denk ik er beter over na wat nuttig is om in te investeren. En vooral of ik er tijd voor heb. Want je kunt als ondernemer alles doen, en alles is leuk.

 

 1. Vind je de balans tussen werk en privé moeilijk? En hoe bewaak jij deze balans zodat je niet altijd met werk bezig bent?

Ja, eerlijk gezegd vind ik dat heel erg moeilijk. Ik heb het leukste vak van de wereld en dan wil je daar ook veel tijd aan besteden. Maar ik heb ook een gezin. En de ervaring met een burn-out. Dus een goede indeling van mijn week is cruciaal om energiek te blijven. Zo is mijn avond altijd heilig en werk ik niet. En twee middagen in de week zijn voor de kinderen. Kantoor is om te werken en de rest van het huis is voor privé. Ik vermeng dat niet.

 

 1. Op welke social media kanalen ben jij actief? Zet er meteen de linkjes in naar jouw kanalen. 

Ik ben actief op de volgende social media kanalen:

Instagram Koken met Cijfers

Linkedin Koken met Cijfers

 1. Wat is jouw favoriete maaltijd?

Moeilijke vraag, want ik vind heel veel lekker en probeer graag nieuwe gerechten uit. Het kan iets heel simpels zijn zoals de stamppot andijvie van mijn moeder tot een diner bij de Librije (mijn meest memorabele restaurant ooit). Maar Japans blijft toch wel mijn favoriet. Als ik ooit de gelegenheid krijg, dan zou ik graag Fugu willen proeven.

 

 1. Hoe ziet jouw dag op donderdag eruit. 

’s Morgens ben ik aan het werk. Dan heb ik online afspraken met mijn klanten of werk ik een plan uit. ’s Middags haal ik de kinderen op uit school en breng ik er één naar drumles. Dan op tijd eten, want ze hebben daarna voetbaltraining. Wij maken dan vaak een wandeling tussendoor. Een donderdag is vaak zo voorbij!

 

 1. Wat doe je als eerste als je ’s morgens wakker wordt?

Ik check ’s morgens altijd even mijn telefoon op de belangrijkste zaken. Dan leg ik hem weg en is het tijd om met elkaar samen te ontbijten en de kinderen naar school te brengen.

 

 1. Welke ondernemersboeken kun je andere ondernemers aanbevelen?

Natuurlijk het boek Profit First van Mike Michalowicz! En ik ben zelf ook fan van het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar. Niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen geschikt. Dat geldt overigens ook voor Profit First. Ook heel goed toe te passen in privé.

 

 

 1. Hoeveel minuten zit jij per dag op social media?

Volgens mijn man en kinderen te vaak! Ik houd het zelf niet bij, maar ik ben het wel een beetje met ze eens. Het is zo’n gewoonte dat er makkelijk in sleept.

 

 1. Als je volgende week 1 miljoen zou winnen, zou je dan stoppen met ondernemen?

Nee, absoluut niet. Mijn werk is te leuk om mee te stoppen. En mijn klanten zijn me echt dierbaar. Ik maak liever verschil met wat ik doe!

 

 1. Heb je al passief inkomen of droom je hiervan?

Nee, ik heb geen passief inkomen en ben daar op dit moment ook niet mee bezig.

 

 1. Hoe zorg je voor me-time?

Ik probeer mijn dag in te plannen met voldoende tijd voor mezelf. Zo mediteer ik elke dag en sport ik minstens tweemaal per week. Dit jaar ben ik 40 geworden en staat dit gehele jaar in het teken van feestvieren. Samen met vriendinnen, die ook 40 zijn geworden, heb ik allemaal leuke uitjes gepland staan.

 

 1. Wie is jouw grote voorbeeld?

Lastige vraag, want dat is zeker niet één persoon. Ik vind Michelle Obama geweldig om wie ze is en waar ze voor strijdt. Ik vind Eva Jinek een fantastische powervrouw en Miljuschka Witzenhausen een voorbeeld om van je passie een imperium op te kunnen bouwen.

 1. Zou je graag minder uren willen gaan werken?

Nee, ik zou niet minder uren willen werken.

 

 1. Haal jij echt omzet uit social media?

Ik haal zeker omzet uit social media. Social media is voor mij één van de marketingkanalen om aan klanten te komen. Maar vooral om zichtbaar te kunnen zijn.

 

 1. Heeft corona impact gehad op jou als ondernemer?

Zeker en dan vooral in positieve zin. Ik ben middenin coronatijd gestart als ondernemer. Het heeft mij niet weerhouden om te kunnen gaan starten.

 

 1. Wat is jouw favoriete boek? Tijdschrift of vakblad?

Op dit moment ’T Hooge Nest van Roxanne van Iperen. Ik lees graag en veel. Dus mocht je nog goede tips hebben, ik houd me aanbevolen!

 1. Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Ik heb niet één favoriete vakantiebestemming, want ik wil heel graag nieuwe plekjes ontdekken. Wel het liefst waar dan zo min mogelijk Nederlanders zijn. 19 jaar geleden heb ik een jaar in Frankrijk gewoond. Daar heb ik herinneringen gemaakt voor het leven. Dus als ik één bestemming moet opnoemen, dan is dat toch wel Frankrijk. Het voelt nog steeds als thuiskomen.

 

 1. Is er een wijze les of nog iets anders die je andere ondernemers kunt aanraden? 

De kracht van een gezond bedrijf is dat je weet wat je doet en hoe je het doet. En je hoeft geen boekhouder te zijn om te weten hoe het gaat met je bedrijf. Zorg dat je zelf aan dat roer staat. Je kunt met elkaar bedrijf direct winstgevend zijn en geld verdienen, mits je goed nadenkt over HOE je dat wil gaan doen. De uitdrukkingen: “een bedrijf maakt de eerste 3 jaren alleen maar verlies” of “ik kan mezelf de eerste jaren nog geen salaris betalen vanuit mijn bedrijf”, zijn echt onzin. Dan start je vanuit de verkeerde uitgangspunten.

 

 

Foto’s door @eelcokloppenburg