rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss schommel

rondreis vanuit Bergen Noorwegen | 9 dagen

rondreis vanuit Bergen Noorwegen

Deze rondreis stond echt al heel erg lang op mijn bucketlist. Elk Instagramaccount dat over deze prachtige reis in Noorwegen gaat, volg ik al een aantal jaar. Elke keer lekkerbekkend als er weer een nieuwe post online komt. Nu zouden we naar Wenen gaan voor een lang weekend maar kom ik bij toeval uit op een vlucht van Amsterdam naar Bergen. Hoera denk ik meteen. Ik neem je mee in onze rondreis vanuit Bergen Noorwegen in mei.

rondreis vanuit Bergen Noorwegen zomerzoen blog

Voorbereidingen voor onze rondreis vanuit Bergen Noorwegen

Onze vliegreis is  niet zo lang maar als ik heb wel deze voorbereidingen gedaan voor mijn vakantie. Dat doe ik eigenlijk standaard.

  • nieuwe boeken op de e-reader | check hier mijn favoriete thrillers
  • Netflix gedownload
  • luisterboeken gedownload

Vliegreis naar Bergen Noorwegen

Het gemakkelijkste is om te vliegen van Schiphol naar Bergen. In ruim een uurtje vlieg je naar Bergen toe. In eerste instantie zouden we reizen met een koffer in het luchtruim én met handbagage. Dat mag volgens ons ticket zonder bijbetaling. Maar de weken voorafgaand aan onze reis zie ik weer drama bij de bagagebanden. We besluiten alleen met handbagage te reizen.

Ken je deze handige tip al: drukte omzeilen als je vliegt vanaf Schiphol of Eindhoven

 

Super handig is Bookbeat. Ik heb een proefabonnement voor je geregeld van 60 dagen. Dit is GRATIS. Na die 60 dagen ben je niets verplicht en zeg je gewoon op.

Klik hier om de GRATIS luisterboeken bij Bookbeat te downloaden

Telefoonkosten in het buitenland | heel goedkoop

Heb jij een abonnement dat alleen in Europa je 4G of 5G dekt? Dan heb ik iets heel handigs ontdekt. Vroeger kocht je dan in het buitenland een belkaartje bij een telefoonwinkel. Je had dan een nummer uit het buitenland en je what’s app werkte alleen nog. Maar bv. bij het bekijken van je bank moest je dan je Nederlandse sim-kaartje in de telefoon stoppen en daarna weer je buitenlandse sim-kaartje.

Dat is nu verleden tijd met een e-sim. Het werkt als volgt:

  1. klik op deze link voor elk land ter wereld
  2. check of jouw telefoon voldoet aan de eisen
  3. vraag de e-sim aan met de link uit 1.
  4. je betaalt en dan krijg je na een paar minuten een code die je kunt scannen (je maakt een foto met je telefoon en dan komt er een link in te staan)
  5. nu zitten er in je telefoon 2 sim-kaarten
  6. je nieuwe sim-kaart zet je aan zodra je in het land van bestemming bent

dag 1 – 2 – 3 | Voss

 

De dag 1 zijn we gevlogen van Schiphol naar Bergen. Een vliegreis van ruim een uur dus het is eigenlijk instappen en even later weer uitstappen.

Op Schiphol en Eindhoven airport kun je voortaan een tijdslot voor security reserveren. Super handig.
Op het vliegveld in Bergen hebben wij onze Suzuki S-cross 4×4 opgehaald. Volgens the Mister is dat fijner rijden in de bergen.
De eerste dag regende het een beetje. We hebben boodschappen gehaald voor de eerste avond en het ontbijt bij een supermarkt in Bergen. Deze kom je talloze tegen onderweg. Aan supermarkten geen gebrek in Noorwegen.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss centrum
Op naar onze eerste bestemming in Voss. Via Airbnb hebben we een appartement gereserveerd met de naam Fenne Farm. Nu heet mijn dochter Fenne dus dat was direct een match.
Het appartement ligt in de bergen bij Voss met een prachtig uitzicht op een meer. Het is vrij nieuw als wij hier in mei 2023 zijn. Het ziet er allemaal netjes uit en je hebt een houtkachel in de woonkamer/keuken.
Het appartement is gelegen buiten Voss dus als je geen auto hebt, zou ik dit niet reserveren. Te voet naar Voss centrum is echt te ver en je loopt ook nog de berg op.
We hebben de eerste avond gekookt, een film op Netflix gekeken op de mega tv in het appartement en toen als een blok in slaap gevallen dromend over alles wat we de dagen erna te zien zouden krijgen.

Deze eerste dagen slapen we in Voss bij Fenne Farm. Deze 5-persoons accomodatie hebben we geboekt via Airbnb. Je kunt zelfs je paard stallen bij de boerderij;-) Dit appartement is modern ingericht en heeft een oven, magnetron, kookplaat en ook een vaatwasser.

Inchecken doe je met een sleutelkastje. Aankomst is na 15.00 uur en vertrek voor 12.00 uur.

  • bezienswaardigheden schommel Voss
  • modernste kabelbaan van Europa Voss Gondola (incl. schommel hierboven)
  • restaurant Hangurstoppen restaurant met mooi uitzicht

Airbnb: Het adres van Fenne Farm is Fennavegen 601 in Voss, Vestland.

 

Op dag 2 zijn we heerlijk wakker geworden in Voss in ons appartement Fenne Farm.

Gisteren hebben we gelukkig alles voor het ontbijt gehaald. Joris bakt broodjes af in de oven. Als je ‘s morgens denkt verse broodjes bij de bakker te halen dan ben je even onderweg. Het is 15 minuten rijden vanuit het centrum dus voor verse broodjes kun je rustig 45 minuten rekenen heen en terug.
Rond 10.30 uur stappen we in onze huurauto en rijden als eerste naar een natuurwonder wat we eigenlijk niet kennen in Nederland.

Waterval Tvindevossen | 15 km vanaf centrum Voss

gratis
Deze enorme waterval kun je niet missen. Ineens zie je deze aan de kant van de hoofdweg. Je parkeert de auto gratis en er wordt ook geen geld gevraagd om de waterval te bekijken. Voor de waterval een souvenirshopje met koffie, ijsjes en prullaria.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss waterval
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss waterval
We maken wat foto’s en besluiten dan richting het centrum van Voss te gaan.
In het centrum is het betaald parkeren en op de meeste plekken mag je 3 uur staan. Goed lezen wat er op de bordjes staat. Wij hadden de eerste dag al een bekeuring van € 45 te pakken;-).
In het centrum zoeken we een bakkertje. We kiezen allebei een belegd broodje en iets zoets. Ik eet normaalgesproken nooit koolhydraten maar met een dag vol wandelingen, gun ik mezelf dat wel in mijn vakantie.
Het warme zoete broodje is echt het allerlekkerste wat ik in jaren gehad heb.
We schrokken wel een beetje van de prijs. We moesten bij de bakker € 24 afrekenen voor 2 zoete broodjes en 2 belegde broodjes.
Op naar de kloof van Voss.

Bordalsgjelet Kloof | 1.5 km wandelen vanuit centrum

gratis
Vanuit het centrum wandel je in 1.5 km naar deze kloof. Ook hier ervaar je een enorm natuurgeweld. Je hebt bij de kloof 2 paden waar je naar beneden kunt lopen.

Ik had me er iets meer van voorgesteld omdat ik in Malaga en Garmisch Partenkirchen ook een kloof gelopen heb. Daar loop je echt door de kloof heen. Dat gaat hier niet maar het was een mooi plekje om wat foto’s te maken.

Benieuwd naar de kloof in Garmisch?
Of de meest spectaculaire kloof  in Spanje (meest spectaculaire kloof van Europa)

Voss Gondal | centrum

€ 24 / pp
Ik hoorde van andere vakantiegangers dat de gondel in Voss erg mooi is. We kopen een kaartje en gaan naar boven toe. De rit is erg mooi en de baan erg modern. Alles ruikt nog nieuw.
Vanuit de gondel heb je een prachtig uitzicht op het dal.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss bergtop
Boven aangekomen is er een restaurant en de beroemde Instagramwaardige schommel. Je kunt hier prachtige foto’s maken.
Ik werd wel misselijk en was blij dat het filmpje klaar was;-)
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss schommel
We genieten boven nog een tijdje van het uitzicht en gaan dan weer met de gondel terug naar beneden. Ik denk dat je in de zomer ook naar beneden kunt wandelen maar nu lag er nog sneeuw (half mei) en was het er vooral erg nat.
In het dorp hebben we nog even wat rondgekeken in de winkeltjes en bij de Spar boodschappen gedaan.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Voss
Moe van ruim 15.000 stappen spelen we nog een spelletje Catan. Ben je liefhebber van Catan dan is dit heerlijk om met zijn 2-en te doen. Ik laat de doos thuis en heb alle speelkaarten in een Ikea zipzakje gedaan.

dag 3 | Voss – Flam – Laerdal

 

Voss – Flamm

We rijden ‘s morgens rond 09.30 uur weg uit Voss om richting Flamm te gaan. Voor de derde keer zien we aan de linkerkant van de weg de beroemde waterval. Blijft prachtig om te zien. Ook dit soort plaatjes hieronder kom je tegen. Schilderachtig als een postkaart. Foto genomen net nadat we de waterval aan de linkerkant gepasseerd waren.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Flam weg er naartoe
Na een prachtige weg komen we aan in Flamm. We parkeren op de parkeerplaats waar een enorm cruiseschip aangemeerd ligt.
Vanaf hier staat het niet goed aangegeven waar we precies moeten zijn. Op de terugweg worden we ook door 3 mensen aangesproken die ons vragen waar we moeten zijn. Zijn dus meer mensen die het niet goed kunnen vinden vanaf de parkeerplaats.
Flamsbana
Parkeren gratis
Kaartje Flam-Myrdael-Flam € 58
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Flam route
Vooraf hebben we veel recensies gelezen. We lazen vaak dat de treinreis te duur was. Maar ik hoorde ook hele gave verhalen van mensen die de rit wel gedaan hadden. Uiteindelijk besloten we toch om de rit te doen. Als ik er dan ben, wil ik ook wel alles gezien hebben.
Je komt in een klein dorpje terecht met een bakkertje, souvenirshops en de ticketoffice voor de trein.
Op schermen zie je hoe laat de treinen gaan en of er nog plaats is.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Flam treintickets kopen
Wij hebben van tevoren overlegd en dachten dat het mee zou vallen met de drukte. Maar als er dan een enorm cruiseschip aanmeert met duizend bezoekers zijn de kaartjes al snel uitverkocht. Ik kocht zelf een kaartje (want dan kan ik het in de boekhouding doen voor dit blog). Mijn man kocht 10 seconden later zijn kaartje en toen was mijn treinrit uitverkocht. Situatie uitgelegd en gelukkig werd er een uitzondering gemaakt en konden we samen de trein in.
De trein is echt leuk en netjes (zoals alles in Noorwegen). Het achterste gedeelte is voor alle passagiers van het cruiseschip. Zo blijft het mooi gescheiden.
Tip: Loop op het station helemaal naar voren want dan heb je tijdens de treinrit mooi uitzicht voor vette foto’s.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Flamsbana
De trein stopt een aantal keer op kleine stationnetjes voordat je boven bent. Ook is er een stop bij een waterval. Daar kun je een paar minuten mooie foto’s en filmpjes maken. Wij gingen in Myrdael meteen weer terug want we hadden nog een hoogtepunt voor die dag gepland. Boven is ook niet zo heel veel te zien.
Wij vinden de treinrit nog steeds de moeite waard en zijn blij dat we een kaartje gekocht hebben.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Flam

Als je in Flam bent, dan ben je ook niet zo ver van uitkijkpunt Stegastein vandaan. Wij wilden daarna ook de Aurlandsfjellet rijden. Het was nog even de vraag of deze open zou zijn. De periode start half mei dus wij hoopten dat we geluk zouden hebben.

Stegastein viewpoint | Instagramwaardig

gratis
De rit naar Stegastein Viewpoint is fantastisch. Een hele smalle weg met parkeerhaventjes. Die heb je ook echt nodig. Mijn man zei aan het begin: “hier rijden echt geen bussen schat”. Nou……. Die reden er wel. Het uitzicht is spectaculair en stoppen onderweg is zeker aan te raden. De foto’s die we daar gemaakt hebben, zijn echt prachtig. Oordeel zelf maar.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen weg naar Stegastein
Bij Stegastein heb je een kleine parkeerplaats. Kijk ook even in het toilet want het uitzicht is echt amazing. Mooiste toilet ever.  Het uitzichtpunt is ook amazing. Als het erg druk is, wacht dan even totdat een grote bus met Aziaten de parkeerplaats verlaat. Dan heb je het uitzichtpunt misschien wel voor jou alleen.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Stegastein viewpoint

Aurlandsfjellet | autoroute 

gratis
We wilden verder rijden naar de Aurlandsfjellet maar bij Stegastein stond al een bordje dat deze nog dicht was.  Maar naar Laerdal zou wel kunnen. Die besloten we te nemen. De rit is echt zo mooi maar boven was de weg naar Laerdal helaas ook nog dicht. Er zat niets anders op dan de weg terug te rijden naar Flam en via Flam naar Laerdal. Geen straf want de mooie uitzichten heb je dan nog een keer. Acheraf gezien vond ik de rit omhoog wel 1 van de mooiste tijdens onze vakantie in Noorwegen.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Aurlandsfjellet
In Laerdal was niet zoveel qua hotels. Ik koos het Laerdal hotel. Prima maar ook niets meer. Het ontbijt ‘s morgens was ok. De kamer ook sober maar ok. We kregen een kamer aan de voorkant. Om 7 uur kwamen er bussen voor ons raam en heel veel rolkoffertjes. Ik zou een kamer met uitzicht op het fjord vragen als ik nog een keer zou gaan.
Laerdal hotel via Booking.com € 128 inclusief ontbijt
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Laerdal
bijwerken van mijn blog in de ochtendzon bij het Laerdalhotel
‘S Avonds konden we in het hotel voor € 25 eten van het buffet. Maar aangezien er net een buslading toeristen uit Azië aan het eten was, besloten we dat niet te doen. Te voet naar het dorpje. Is een leuk stukje lopen van ongeveer 10 minuten. Het dorpje was uitgestorven en we konden geen restaurantje vinden. Ook niet op Google maps. Nog eens gekeken maar echt niks vindbaar. Toen in de supermarkt wat hapjes gehaald en deze aan een picknicktafel opgegeten.
Eten: € 50 voor 2 pers.  / hapjes supermarkt

dag 4 | Laerdal – Borgund – Sognedal

Vandaag begonnen we de dag met een ontbijtje in het hotel in Laerdal. Stel je er niet teveel van voor. Een kop koffie met een gebakken eitje maar verder prima. We besluiten om nog even te stoppen bij de heerlijke bakker in Laerdal.

Aanrader Bakker Fredag & Fretland in Laerdal

 

Heerlijk bakkertje met geweldige koffie (to go) en broodjes. Zowel belegde broodjes als zoete broodjes en je kunt binnen en buiten zitten. Het bezoeken meer dan waard.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen bakker Laerdal

Staafkerk in Borgund

Daarna gingen we op weg naar het staafkerkje in Borgund. Het dorpje waar nog een echt oud staafkerkje staat. Je kunt er via de doorgaande weg komen maar je kunt ook de toeristische route nemen.
Net voordat je de tunnel inrijdt zie je aan de rechterkant van de weg een bord staan voor de toeristische route. Daar ga je links van de weg af. Je rijdt dan langs het water.
Op een gegeven moment heb je aan je rechterhand een dorpje Husum met Hotel Husum. Hele schattige witte huisjes. Als je dan rechts van de weg kijkt dan zie je daar trappen. Deze zijn gemaakt voor de zalm. In de maanden juni en juli zul je hier de zalmen boven het water zien springen om hun weg naar boven te zoeken. Wij hoopten dit ook te zien maar we waren net te vroeg.
In Borgund kan het staafkerkje niet missen. Ik vond het een spooky tafereeltje maar erg leuk om te zien.
Wil je mooie foto’s maken dan betaal je € 10 pp en mag je ook in het kerkje kijkje. Dat hebben we gedaan en was erg leuk. De foto’s zijn prachtig. Oordeel zelf maar.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Borgund
Entree staafkerkje Borgund € 10
Daarna reden we dezelfde weg terug tot in Laerdael en daar gingen we richten Sognefjord. Op een gegeven moment ga je met het pont het fjord over. Bizar dat er geen betaling gevraagd wordt maar het is dus gratis. Haha dat dachten we toen ik dit blog schreef. Maar Noorwegen is modern. I forgot;-). Je kenteken wordt geregistreerd en je ontvangt later de factuur voor de overtocht. Maar alles bij elkaar betaalden wij € 43 voor deze 9 dagen met ferry’s en overtochten. Valt mee toch?
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Borgund staafkerk
binnenkijken in de staafkerk in Borgund

dag 5 – 6 – 7 | Sognedal

Op ons verblijf in Sognedal verheugde ik me het meeste. Altijd als ik op vakantie ga, gun ik mezelf 1 of 2 nachten in een heel mooi hotel of prachtig vakantiehuisje. Dit keer koos ik een glazen tiny house dat over het fjord hangt met een fenomenaal uitzicht en een jacuzzi in de tuin.
We komen rond 14 uur aan in Sognefjord en willen nog een boodschap doen. Dat valt niet mee. De supermarkten zijn dicht. Ik was na Hemelvaart al voorbereid en vroeg de eigenaar van het huisje of er iets open was.
We kregen 1 tip en dat was een soort avondwinkel. We konden kiezen uit hamburgers en hamburgers en hamburgers. Maar prima. We pakten er een zak sla bij en Griekse yoghurt en hebben prima gegeten.
Bij aankomst in ons mooie huisje natuurlijk meteen de jaccuzzi ingedoken en we werden getrakteerd op een mooie zonsondergang terwijl op ons balkonnetje zaten te eten.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Sognedal vakantiehuis jacuzzi
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Sognedal vakantiehuis zonsondergang
Mooier werd het niet op deze dag.
Het enige minpuntje was de koffie (als we dan toch wat mogen zeiken). Ik vind voor de prijs van dit verblijf oploskoffie iets minder. Er stond een dolce gusto maar dan is het ook fijn als er voor de eerste dag wat koffiecups bij liggen. Want je weet anders vooraf niet welke koffie je moet kopen. Het keukentje is ook wel erg klein. Er is 1 pit om te koken dus houd hier rekening mee als je boodschappen gaat doen. Een 3-gangen maaltijd gaat niet lukken;-)
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Sognedal vakantiehuis uitzicht
Hotel: Sognedal Panarama via Booking.com
Het is een kleinschalig dorpje gebouwd tegen een berg. Alle huisjes kijken uit over het fjord maar in de 2 huisjes die het dichtst bij het fjord staan heb je de meeste privacy en het mooiste uitzicht.

 

Nationaal Park Jostedalsbreen

Heerlijk geslapen in ons prachtige tiny house in Sognedal met uitzicht over het fjord. Na een lekker ontbijt gaan we op weg. We gaan vandaag het Nationaal Park Jostedalsbreen bezoeken. Daar zou je nog tussen het ijs van de gletsjer kunnen lopen volgens de informatie die ik op internet vond.
We rijden richting Sognedal en gaan direct over de brug rechts voor de toeristische route. Erg mooie route langs het water.
In Solvorn gaan we van de weg want we zien dat hier ook een staafkerkje is. Dat las ik ook in een informatieboekje. We komen aan in Solvorn en het pontje is net vertrokken.  Dan staan we met een aantal Nederlanders naar de prijzen te kijken. We zouden € 65 pp kwijt zijn om de overkant te bereiken waar het staafkerkje staat. De kaartjes koop je vooraf maar ze laten eerst de auto’s en campers op het pontje. Er kunnen er max. 10 op. Logisch want daar verdienen ze 2x zoveel aan. Uiteindelijk besluit niemand de tocht naar de overkant te doen. Wij hebben het staafkerkje in Borgund al gezien en dat vonden we prachtig.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Solvorn
Solvorn
We rijden verder en halen bij de supermarkt in Gaupne een lekkere lunch. Het lijkt een vrij grote plaats maar het is echt uitgestorven. Daarna rijden we de weg naar boven toe naar het Nationaal Park Jostedalsbreen. Daar aangekomen zou een bezoekerscentrum zijn maar meer dan een toiletgebouwtje (dat ook nog gesloten was), vonden we niet. Joris heeft een rondje van 1.5 kilometer gelopen door de sneeuw. Ik vond het jammer om zeiknatte schoenen te krijgen dus bleef wachten op de parkeerplaats. Ik denk dat we hier op het juiste punt geweest zijn. ’s Avonds terug in ons huisje heb ik nog eens gelezen op internet en de reacties waren erg positief. Misschien is er nog een weg afgesloten geweest ivm de sneeuw die er half mei nog lag. Wat wij gezien hebben, vond ik niet de moeite waard om naartoe te gaan. De weg was wel prachtig.
Teruggekomen in Sognedal hebben we even door het overdekte winkelcentrum gelopen, lekker koffie gedronken, wederom een groot stuk zalm gekocht (met wederom spinazie want dat is gemakkelijk klaar te maken op 1 kookpitje) en zijn we “thuis” de jaccuzzi ingedoken.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Sognedal koffie drinken
koffietentje in het overdekte winkelcentrum in Sognedal 
Zin in morgen. Dan gaan we in 4.5 uur tijd terugrijden naar Bergen waar we de laatste dagen doorbrengen.
Ik vond vandaag de minste dag van alle dagen. Joris vond het wel fantastisch maar ik had er meer van verwacht.
Ik heb net de toeristische route uitgestippeld om morgen terug naar Bergen te rijden.

dag 7 – 8 – 9 – 10 | Bergen

 

Vandaag alweer de 7e dag van onze rondreis. We rijden van Sognedal naar de stad Bergen. Daar waar onze rondreis begon. Hier zullen we de rest van de dagen verblijven voordat we vrijdag terugvliegen naar Amsterdam.

Gisteravond heb ik gekeken hoe we naar Bergen kunnen rijden en er zijn 3 manieren:
1. Zoals we gekomen zijn: over Flamm en Voss
2. Met een oversteek via Vangsnes
3. Het Sognefjord grotendeels afrijden en oversteken bij Lavik

Prachtige autorit van Sognedal naar Lavik

We kiezen voor de 3e optie en oh oh oh wat was het mooi onderweg. Je rijdt bijna de hele tijd langs het water. Je ziet ruige kliffen, grote watervallen en overal prachtig uitzicht over het klif. Ik vond dit wel één van de mooiste autoritten van de afgelopen dagen.
We pakken 2 keer een veerboot: bij Hella (naar Balestrand) en bij Lavik (naar Ytre Oppedal).
Bij Oppedal heb je veel groen en is de natuur nog steeds prachtig. Iets later zie je direct de drukte van de stad Bergen opdoemen.
In Bergen aangekomen parkeren we vlakbij ons hotel in de parkeergarage. Ik had het hotel even gevraagd voor de beste optie. In de buurt van het hotel zijn 2 parkeergarages. Wij nemen de dichtstbijzijnde want deze is het goedkoopste maar ook 24 uur open. Aangezien we midden in de nacht richting vliegveld vertrekken op de laatste dag is het wel handig als we dan bij onze huurauto kunnen. Lopen is een beetje ver;-)
Hotel Bergen: City Box hotel Danmarkplass via Booking.com

23 Solheimsgaten Bergen

Dit hotel vond ik op Booking.com. Ze hebben 2 locaties in Bergen. Het hotel kenmerkt zich door lage prijzen, snel internet, goede bedden en een hippe ruimte beneden in het hotel.
Maar verwacht niet elke dag opgemaakte bedden, of een receptioniste en een tv op de kamer. Inchecken doe je zelf. Op alle bovengenoemde dingen bespaart het hotel op. Heb je hulp of extra handdoeken nodig dan is er een medewerker beschikbaar.
Echt een prima kamer. Erg schoon, heerlijke bedden, beneden zit een leuk restaurant waar je voor € 15 kunt ontbijten in buffetvorm maar het buffet staat nagenoeg in de keuken. Ik bestel ’s morgens een heerlijke cappu (meerprijs) en werk dan weer de nieuwe dagen voor dit blog uit.
We gaan direct de stad in als we ingecheckt hebben, want het is nog zonnig vandaag. Voor morgen en overmorgen wordt veel regen verwacht.
Ik ben erg blij weer in een stad te zijn. Overal hippe koffietentjes te vinden en gezellige en knappe bakkertjes op elke straathoek. De bakkers zijn niet knap maar de inrichting. Dat begrijp je wel toch? Het park is prachtig in mei met alle bloesem volop in bloem.
Bezoek vooral:
  1. * Bryggen (de huisjes in de haven): loop ook de smalle straatjes in tussen de huisjes. Daar zitten veel kunstenaars.
  2. * Fisketorget (de vismarkt in de haven) op 2 plekken: in een soort serre en in tenten
  3. * Byparken (prachtige bloesembomen in mei)
  4. * Ulriken (kabelbaan): je kunt met de kabelbaan naar boven en dan met trappen en over de weg naar beneden. Prachtig uitzicht over de stad
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Kogi Bergen
restaurant Kogi Bergen
Eten: Koreaans bij Kogi
Manlief heeft veel gewerkt in Korea en vond het eten daar zo lekker. We kozen diverse gerechtjes uit en het was heerlijk. Natuurlijk was het hoogtepunt ook het grillen van vleesjes midden in de tafel. Dat was echt niet te doen zo lekker. Je krijgt er ook groente en sausjes bij. Handig voor mij want dit was dus echt koolhydraatarm. Joris koos ook nog de gefrituurde sticky kip. Ik heb 1 stukje gegeten en ook die was overheerlijk.
Toch nog 10.000 stappen gelopen terwijl we pas rond 16 uur de stad in gingen.

 

dag 2 in het mooie Bergen

 

Vandaag worden we wakker er we zien dat het buiten vrij hard regent. In het hotel kun je zelfs een paraplu huren.
We besluiten om de auto te pakken en via de plaatsjes met de namen Misje en Rong rijden we naar het uiterste puntje van deze eilandjes. We willen ergens lekker lunchen en een koffietje drinken maar dat is niet gelukt. Het was leuk om dit gezien te hebben maar lekker lunchen was echt niet mogelijk.
Het regent steeds harder en uiteindelijk zijn we naar de Ikea gereden om daar koffie te drinken en Zweedse balletjes als lunch te eten. Ik vind Ikea in Nederland al een ramp. Dus hier was het niet zoveel anders. Maar we zaten in ieder geval droog. De Ikea is iets buiten het centrum. We zagen deze al toen we richting Bergen reden gisteren.
rondreis vanuit Bergen Noorwegen Zomerzoen Bergen
Einde van de middag is het weer droog en besloten we een fietstour te doen. De fietstour is erg leuk en we komen weer op plekjes die we te voet nooit zouden hebben ontdekt. We hebben al vaker een tour met Baja Bikes gedaan en dat is echt zo leuk. Ook in Rome en Valencia was dit toch één van de hoogtepunten.

fietstour zomerzoen

We besluiten sushi te gaan eten en na wat reviews komen we uit bij Sumo.
Sushi is wel lekker maar ik vind het vooral erg zoet omdat ze overal dezelfde saus overheen doen. Ik eet nagenoeg geen suikers (diabeet) dus heb redelijk gegeten.
Allebei moe zijn we op tijd naar ons hotel gegaan en zijn al vroeg in slaap gevallen.

Eten: sushi bij Sumo (3 vestigingen in de stad)

Op de één na laatste dag van onze reis ben ik jarig. Van tevoren met de kids overlegd of ze dat erg vonden. Aangezien ze allebei gewoon naar school moesten en sporten/werken vonden ze het beiden geen probleem.
Ik lig om 0.00 uur nog te lezen in bed als ik opschrik van een enorme toeter. Manlief had deze meegenomen in zijn koffer.  Lief kaartje erbij en een uitnodiging om een keer bij een restaurant te eten waar ik al heel erg lang naartoe wil nl. Silly Fox in Veghel.
Lekker geslapen en besloten om de stad in te lopen om te ontbijten. We komen uit bij het bakkertje van dag 1 in Bergen.
We eten een heerlijk broodje met dito koffie. Ook deze keer gun ik me weer een zoet broodje omdat ik weet dat ik hierna minimaal 15.000 stappen ga lopen.

Tip: winkelen in Bergen

Het centrum biedt volop winkels om even heerlijk los te gaan. Een tip als het regens is Galleriet. Een modern winkelcentrum vlakbij de vismarkt met heel veel leuke winkels.

Tourist Information Bergen

Daarna naar de Tourist information. Deze vind je bij de vismarkt. Je hebt een vismarkt in tenten en in een glazen serre met uitzicht over het water. Als je daar de trap naar boven neemt, kom je bij de VVV.
Ik heb gelezen dat ze een kaart hebben met een wandelroute van ongeveer 6 km langs alle bezienswaardigheden.
Aangekomen bij de VVV weten ze niets van deze kaart. Het duurde ook een eeuwigheid voordat we aan de beurt waren. Er waren heel veel mensen die hun complete vakantie daar aan de balie nog gingen uitstippelen en excursies wilden boeken.
Uiteindelijk een plattegrond meegekregen met wat leuke places-to-be. Maar ik zou hiervoor niet in de rij gaan staan. Achteraf erg jammer van onze tijd. We hebben wel 1.5 uur moeten wachten voordat we aan de beurt waren en ze geen wandelkaart hadden. Met onderstaande informatie kun je ook zelf een route wandelen (met Google).
We lopen bij Bryggen naar boven toe tot aan het kerkje. Leuke route langs hele mooie huisjes en straatjes. Bovenaan bij het kerkje begint het keihard te regenen. We schuilen even onder het afdakje bij het kerkje maar het komende uur blijft het regenen. Toch maar besloten om naar beneden te lopen via de trappen. Leuke route en je komt weer uit bij Bryggen en de haven. Eerst maar eens een lekker koffietje en onze jassen te drogen hangen bij Godt Brød. Dat is een keten die je overal in Bergen vindt. Goede koffie zelfs met havermelk of soyamelk. Zoete en hartige broodjes allemaal vers afgebakken.  Er zijn meer Nederlanders en we raken aan de praat met een gezin die een neef opzoeken die in Bergen studeert. Ze zijn net aangekomen.

Tip: bakkerij Godt Brød in Bergen (heel veel vestigingen)

Daarna lopen we rond in de stad. Een keer een winkel in omdat het echt koud is. Ik heb een winterjas aan en muts op maar nog was het koud. Om 15 uur zitten we klaar op de markt bij de haven voor een concert. Maar om 15.30 uur nog steeds niets gezien van een concert. Misschien hadden de muzikanten het ook te koud.
We lopen nog wat rond en beslissen dan waar we aan eten. Omdat ik jarig ben, mag ik kiezen.

Tip voor de 2e keer: Koreaan Kogi

Omdat we vannacht om 2.30 uur opstaan en daarna naar het vliegveld gaan, weet ik nu al dat ik slecht ga slapen. Als ik dan ook nog koolhydraten of suikers eet, slaap ik al helemaal niet. Bij de Koreaan kan ik lekkere vleesjes met groente bestellen dus de beste keuze voor mijn verjaardagsdiner.
Kogi (of zijn zoon) herkent ons nog van de eerste dag. We zijn er al op tijd. Rond 16.00 uur maar het is er erg druk. Ruim 3/4 van de tafeltjes zijn bezet of gereserveerd. Deze keer bestel ik geen sticky chicken maar lekkere bief met overheerlijke champignons/paddenstoelen en een salade met sesamolie en wat soyasaus. Manlief gaat weer voor de sticky kip en het is wederom overheerlijk. Na de biefstuk wil ik ook de speklapjes nog wel proberen. Het is tenslotte mijn verjaardag. Ook die zijn heerlijk. Ik vul nooit reviews in op Trustpilot maar voor Kogi maak ik een uitzondering.
We zijn op tijd weer in ons hotel. Ik wil het filmpje nog even maken, dit blog uitwerken voor de laatste 2 dagen en dan onze koffers inpakken omdat we midden in de nacht richting vliegveld gaan.

Conclusie over Noorwegen:

Het is een prachtig land. We hebben zoveel gezien in 9 dagen tijd. Neem wel een warme jas en muts mee. Het kan echt koud zijn. Zelfs eind mei nog. Leuk voor de foto’s is een rode of gele jas. Dat sprint er echt uit. Ik kocht voor vertrek nog een rode winterjas voor € 19 online. Fantastisch ding en echt super mooi op de foto’s. Oordeel zelf.

Taal in Noorwegen:

Er wordt overal zeer goed Engels gesproken. Kennelijk zie ik eruit als een Noorse want als ik alleen in de stad Bergen loop, word ik in het Noors aangesproken;-) Nu kijk ik heel veel Noorse thrillers dus ik kan een paar woordjes terugzeggen. Noors is denk ik geen hele lastige taal. Ik pak vrij snel een andere taal op maar Noors lijkt veel op Duits dus met wat improvisatievermogen, kun je veel wel begrijpen.
De mensen zijn erg vriendelijk en helpen je graag als je iets niet weet.

Bergen in Noorwegen:

Bergen is een perfecte stad als je de fjorden wilt bezoeken. De stad is hip en modern. Ook leuk voor een weekendje weg als je geen natuur wilt opzoeken.

Prijzen in Noorwegen:

De prijzen zijn wel hoog. Hoger dan in Nederland. Uiteten in Bergen kost rond de € 100-€ 125 en dan zonder wijntjes of biertjes. Wij hebben onderweg steeds zelf gekookt en opgelet of er in ons huisje ook een kookplaat of oven was. Ook dan ben je duurder uit dan in Nederland. Wat we er echt uit vonden springen was een broodje bij de bakker. Voor 2 broodjes, 2 koffie to-go en 2 koffiekoeken betaal je rond de € 25. Niet om daar te lunchen hé, gewoon om mee te nemen voor onderweg.
Alcohol hebben we niet gehad in onze tijd dat we in Noorwegen waren dus ik kan daarover niets vertellen.

Munteenheid in Noorwegen:

De munteenheid zijn Noorse Kronen. Gemakkelijk om te rekenen als je even zoekt op Google.

Supermarkten in Noorwegen:

 

Deze zijn volop te vinden. Echt nog veel meer dan in Nederland. De supermarkten zijn groot en mooi en er wordt echt alles verkocht. Wel veel artikelen in de vriezer en weinig vers vlees. Dat komt natuurlijk omdat mensen veel uit de vriezer eten. Onderweg hebben we ook weinig gewassen gezien. Een paar boeren met aardappelen en wat eitjes in een kraampje langs de weg. Ik had verwacht dat je op elke straathoek, bij wijze van spreken zalm zou kunnen kopen, maar dat kon alleen in de supermarkt. De prijs voor zalm is iets lager. Deze was wel erg lekker.

De supermarkten zijn hypermodern. Overal kun je betalen door zelf je artikelen te scannen. Lukt het niet dan kun je om hulp van een medewerker vragen. Ook het betalen met Apple Pay is vanzelfsprekend.

 

Bakkers in Noorwegen:

De bakkers die wij gezien hebben, verkocht naast brood ook belegde broodjes en zoete broodjes. Vaak ook met coffee-to-go erbij. De prijzen vonden wij hoog zoals ik hierboven al beschreef in dit blog.

 

Slagers in Noorwegen:

Slagers hebben we niet gezien. Of we hebben niet goed gekeken of ze zijn er ook echt niet. Omdat er veel supermarkten zijn en die ook groot en mooi zijn, halen de Noren daar waarschijnlijk hun vlees.

 

Tanken in Noorwegen:

De tankstations zijn mooi en groot. Betalen gaat veelal met de bankpas. Alles wijst zichzelf. Tank wel als je een tankstation ziet. Het kan zomaar even duren voordat er weer eentje is.

We hebben het echt fantastisch gehad. Het enige minpuntje vond ik de openingstijden van een supermarkt. Tijdens ons verblijf waren 2 zondagen. Houd er dan rekening mee dat er echt niets open is in de dorpjes rondom het Sognefjord. Ook zijn dan veel restaurants gesloten.
Op een zaterdag of werkdag is alles soms wel tot 22 uur open. Ook handig als je rondreist met een auto is om boodschappen te doen in een dorp als je een supermarkt ziet. Het kan zomaar even duren voordat er een volgende supermarkt is.
Ik had van thuis een klein koeltasje meegenomen in mijn tas. Dat kwam erg goed van pas.
Als je met een camper rondreist heb je natuurlijk je eigen koelkastje en keukentje. Dat is wel wat gemakkelijker om eten te kunnen bewaren.
Heb een prachtige tijd in het mooie Noorwegen.

Filmpje rondreis vanuit Bergen Noorwegen

Op mijn Instagram staat een filmpje zodat je een nog betere impressie van onze reis kunt krijgen. Instagram filmpje Noorwegen

 

 

Andere reisblogs van Zomerzoen:

 

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

  • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
  • stoppen met insuline spuiten
  • koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
  • geweldige hotspots
  • mijn reizen
  • interieurs
  • en mijn 2 tienerkids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.