thuis oefenen met begrijpend lezen

Thuis oefenen met begrijpend lezen

Thuis oefenen met begrijpend lezen

Door Maike. Natuurlijk wil je dat je kind goed kan lezen, daarmee leren ze zoveel! Door te lezen leer je veel over de wereld, denk bijvoorbeeld eens aan historische boeken, maar ook boeken over de natuur of bepaalde landen. Sommige kinderen vinden begrijpend lezen wel moeilijk, daar geef ik graag wat tips voor.

Waarom begrijpend lezen?

Begrijpend lezen draait om het begrijpen van de tekst die je leest. Daar komt van alles bij kijken: woordenschat, het kunnen lezen van lange woorden en zinnen en weten hoe je een stuk kunt samenvatten of navertellen. Wel zo handig als je later een brief van de
belastingdienst wilt kunnen lezen bijvoorbeeld.

Als je een tekst kunt begrijpen, leer je ook weer beter lezen, wat het leesplezier vergroot. Ze werken aan hun taalbegrip, soms ook rekenvaardigheden als die in boeken terugkomen, maar ze leren zelfs ook sociale vaardigheden, omdat in boeken vaak wordt laten zien hoe mensen met elkaar omgaan.

Begrijpend lezen oefenen

Door te lezen, oefent je kind lezen, wordt het steeds beter in lezen en krijgt het meer leesplezier. Het start dus bij een boek zoeken dat je kind fijn vindt om te lezen. En als dat een Donald Duck blijkt te zijn, helemaal prima! Verleid je kind daarna naar moeilijke boeken die ze ook leuk vinden. De stap van een tijdschrift naar Graphic Novel is niet zo groot. Vervolgens kunnen ze de boeken van bijvoorbeeld Tosca Menten en Jozua Douglas lezen en zo steeds verder gaan.

De simpelste tip dus: laat je kind zoveel mogelijk lezen, dan gaat het begrijpend lezen ook steeds beter. Hier thuis hebben we een lees halfuur ingesteld, iedereen leest dan tegelijkertijd een half uur, want zien lezen, doet lezen.

Rijke teksten

Samen teksten lezen en hierover praten is een enorme tip voor het oefenen. Zorg dan voor verschillende soorten teksten. Lees bijvoorbeeld eens samen de krant en praat hierover. Zo hoor je wat je kind wel en niet heeft begrepen. Zoek samen moeilijke woorden op in een woordenboek, dat kan ook online. Laat je kind de tekst navertellen. Vertel ook over wat jij zelf leest, vat het samen en vertel wat je ervan vindt. Daarmee stimuleer je je kind hetzelfde te doen.

Jongere kinderen kun je helpen door de begrijpend lezen verhaaltjes te laten lezen en de vragen te laten maken. Ook kun je zelf voorlezen en je kind het verhaal na laten vertellen.

Praat hier dan ook weer over samen.