minibiebs

uitjes vakantie

uitjes vakantie | ontdek de leukste minibiebs

Mijn naam is Cynthia Lukassen en op Cynspirerend.nl schrijf ik over moederschap, bordspellen en bewust leven. Sinds een paar jaar ben ik een enthousiast ‘minibieber’. We hebben zelf een minibieb in onze voortuin staan, we bezoeken als gezin regelmatig minibiebs en in Ede hebben we zelfs verschillende
minibieb routes uitgestippeld. Ja, ik weet het. Onze liefde voor minibiebjes is misschien een tikkie doorgeslagen. 😉 In deze gastblog vertel ik je graag meer over onze budgetproof hobby: minibiebs bezoeken.

Maar eerst: wat zijn minibiebs eigenlijk?

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: kastjes waar boekjes en andere spulletjes in staan. Je vindt ze in alle soorten en maten. Supermooi geschilderd of juist heel basic. Vaak zijn ze van mensen die hun liefde voor boeken willen delen of die de verbinding in hun wij willen stimuleren. Je vindt de meeste minibiebs in een voortuin, maar ook steeds vaker in wijkcentra, scholen of
supermarkten.

Mag je zo maar gratis boeken meenemen?

Jazeker! De boeken die je in een minibieb ziet staan, mag je gratis mee nemen. Je kunt een minibieb dus eigenlijk ook een beetje zien als een offline weggeefhoek. Soms vind je naast boeken ook andere dingen in een minibieb: denk aan plantenstekjes, spelletjes of tijdschriften bijvoorbeeld.

Je eigen boeken omruilen bij een minibieb: hoe werkt dat?

Heb je zelf (kinder)boeken liggen die je niet meer leest? Neem ze dan mee terwijl je op ‘minibieb jacht’ gaat en ruil ze om voor een nieuw boek wat je aanspreekt. De meeste minibieb beheerders zijn erg blij als ze weer een beetje nieuwe voorraad hebben voor hun minibieb en de inhoud lekker wisselt. En jij hebt weer lekker nieuw leesvoer om in bed, in de achtertuin of op vakantie te lezen. Win-win
toch? Wanneer je jouw gevonden boek uit hebt, kun je het weer omruilen in een minibieb. Dit hoeft niet dezelfde minibieb te zijn waar je het hebt gevonden. Dus als je in Nederland op vakantie bent, kun je jouw boek gerust bij een minibieb bij je vakantiebestemming achterlaten of omruilen.

Waar vind je minibiebs in de buurt van je woonplaats of vakantiebestemming?

Er zijn verschillende manieren om minibiebs in je buurt te ontdekken.

Optie 1: Uitgestippelde route volgen

Er zijn verschillende minibieb routes door Nederland ontwikkeld, waarbij je rustig langs allemaal kastjes in de omgeving wandelt of fiets. Dat is natuurlijk de meest relaxte manier om minibiebs te ontdekken. Zo zijn er inmiddels minibieb routes door onder andere Apeldoorn, Breda, Ede en Deventer. Bekijk hier het overzicht met alle minibieb wandelroutes in Nederland.

Optie 2: zoek zelf minibiebs in je buurt

Wil je liever zelf op zoek naar dichtstbijzijnde minibiebjes? Dan zijn dit 2 handige tips:
  •  Op de website www.minibieb.nl kun je op plaatsnaam zoeken en heb je binnen no-time een leuke minibieb in jouw buurt gevonden.
  • Of gluur eens op deze Google Maps kaart van Jacques Zuiderwijk. Deze enthousiaste minibieb beheerder heeft als doel om alle minibiebs in Nederland in kaart te brengen. Momenteel staat de teller op ruim 7000 Nederlandse minibiebs!
Ik wens je heel veel plezier met het ontdekken van minibiebs!
Enne.. wil je zelf een minibieb beginnen? Word ook een ‘minibieber’ en lees hier hoe je je eigen minibieb begint.