Verzwaringsdekens

Ondernemer met Pit | Romy Seep

Verzwaringsdekens | vrouwelijke ondernemer met pit

Een nieuw interview in deze rubriek: “ondernemer met pit”. Deze keer interviewde ik Romy Seep. Romy is eigenaar van het bedrijf Modeliefjemaakt dat verzwaringsdekens verkoopt die kunnen helpen bij aandoeningen zoals slaapproblemen, restless legs en overprikkeling. Zelf slaap ik sinds deze week onder een verzwaringsdeken van Romy en ik weet echt niet wat ik meemaak. Ik heb afgelopen 5 nachten echt heerlijk geslapen.

Romy is een ondernemer met pit en ik stelde haar onderstaande vragen over verzwaringsdekens:

1. Waar komt je ondernemerspassie vandaan?

1: Ik ben altijd graag bezig geweest maar heb moeite om onder een baas te werken. Ik doe graag dingen op mijn eigen manier en merk dat daar bij een baas weinig ruimte voor was. Ik werkte in de cosmetica sector en moest vooral met targets werken, daarmee liep ik voorbij aan wat ik het liefst deed, mensen helpen.

2. Hoe heb je de stap genomen om echt ondernemer te worden?

2: Na de geboorte van mijn tweeling bleek 1 van de twee zwaar gehandicapt. Ik was dus van het ene moment op het andere aan huis gebonden. Mijn werk als visagist in de fotostudio van mijn, toen nog vriend nu man, ging niet meer. Maar stil zitten is niet iets wat ik goed kan. Ik ben eerst gaan haken en omdat er veel enthousiaste reacties kwamen verkocht ik af en toe een deken of muts. Later ben ik mij gaan verdiepen in verzwaarde producten zoals verzwaringsdekens omdat onze zoon er 1 nodig had maar ze in 2018 nog niet te vinden waren in Nederland. Ik besloot in dat gat te springen en een uniek concept te ontwikkelen waarbij klanten uit meer dan 170 stoffen hun eigen deken kunnen samenstellen met ook nog eens een milieuvriendelijke vulling.

3. Wat was de reactie van je familie en vrienden

3: De meeste hadden het wel verwacht en vinden het goed bij mij passen. Het ondernemen en het zelfstandig werken past heel goed bij mij. Ik ben altijd al zelfstandig geweest, ook toen ik nog in loondienst was of werkte als freelancer.

4. Als ik op zondagmorgen bij jou aanbel, wie is er dan thuis?

4: Meestal wij allemaal, dus mijn man, ikzelf, mijn twee zoons en mijn stiefdochter.

5. Waar kun jij geen geld aan uitgeven?

5: Geen geld uitgeven? Ik kan altijd geld uitgeven. Ik kan ook nooit van iets 1 kopen. Dat is iets wat ik van mijn oma heb. Die kon dat ook nooit. Onder het mom van je weet nooit waar je het nog voor nodig kan hebben.

6. Waarom ben jij ooit ondernemer geworden?

6: Het zelfstandige past goed bij mij. Ik maak graag mijn eigen beslissingen en deel mijn eigen tijd in.

7. Welke fout tijdens je ondernemersbestaan maak jij geen 2e keer?

7: Ik hoop dat ik de fout van ‘teveel hooi op mijn vork’  niet nog een keer ga maken. Het is nooit uit te sluiten, maar op een gegeven moment had ik zoveel orders liggen dat ik ook ’s avonds terug moest naar het atelier en in het weekend. En dat is leuk voor de boekhouder, maar ik ging er wel bijna aan onderdoor.

8. Vind je de balans tussen werk en privé moeilijk? En hoe bewaak jij deze balans zodat je niet altijd met werk bezig bent?

8: Nee, het vinden van de juiste balans vind ik niet moeilijk. Ik werk in mijn atelier tot mijn ene zoon uit school komt. Die haal ik dan altijd op. En daarna werk ik vaak niet meer in het atelier. Af en toe ga ik dan nog wel stoffen halen bij de groothandel of ik beantwoord mails/appjes. Maar dat zie ik niet als ‘werk’. En als ik een dag vrij heb ben ik ook echt vrij. Dan is het even tijd voor mijzelf of mijn gezin.

9. Op welke social media kanalen ben jij actief? Zet er meteen de linkjes in naar jouw kanalen. 

9: Uiteraard Facebook, Instagram en sinds kort ook LinkedIn.

Facebookpagina van Modeliefjemaakt

Instagrampagina van Modeliefjemaakt

10. Wat is jouw favoriete maaltijd?

10: Sushi. Sushi… en Sushi.

11. Hoe ziet jouw dag op donderdag eruit. 

11: Om 06.50 gaat mijn wekker. Na mijn berichtjes en mails te hebben geckeckt sta ik op om te douchen en aan te kleden. Dan snel naar beneden om een broodje te maken voor één van mijn zoons en zijn lunch voor tussen de middag. Ondertussen haalt mijn man onze gehandicapte zoon uit bed en sluit zijn sondevoeding aan. Als dat geregeld is vlieg ik weer snel naar boven om mijn make up te doen. Rond 08.15 breng ik dan een van beide kids naar school en doe soms nog snel een boodschap voor de lunch. Bij terugkomst pakken we snel de bus in om naar het Atelier te gaan. 2/3 dagen per week gaat onze gehandicapte zoon mee, de andere dagen is hij thuis met een pgb’er. Rond 13.45 brengen wij snel de webshop pakketten weg en om 14.15 haal ik onze zoon weer op uit school. En dan is het elke donderdag anders. De ene keer ga ik thuis iets doen of ik ga nog even winkelen. Of ik ga nog heel even terug naar het atelier.

En dan om 17.00/17.15 begin ik met het avondeten. Na het eten spelen we soms nog een spelletje, oefenen we lezen met onze ene zoon en rond half 8 gaan beide jongens naar bed en relaxen wij met een kop koffie en kijken wij wat tv, of ik ga op de bank nog wat freubelen. En om 22.00 ga ik meestal naar bed omdat onze gehandicapte zoon een verstoord dag nacht ritme heeft en vaak al om 04.30 wakker is.

12. Wat doe je als eerste als je ’s morgens wakker wordt?

12: Mijn telefoon checken op berichtjes en daarna douchen en aankleden.

13. Welke ondernemersboeken kun je andere ondernemers aanbevelen?

13: Er zijn weinig boeken waar ik iets aan heb gehad. Of eigenlijk geen. Ondernemen doe ik niet uit een boek, dat doe ik op gevoel en op wat ik heb geleerd in de praktijk (en een beetje van m’n man)

14. Hoeveel minuten zit jij per dag op social media?

14: Volgens mijn man teveel. Geen idee hoeveel minuten. Meer dan een uur per dag denk ik wel.

15. Als je volgende week 1 miljoen zou winnen, zou je dan stoppen met ondernemen?

15: Nee, het ondernemen zal dan wellicht wat anders gaan. Ik zou samen met mijn man opzoek gaan naar een gaaf huis waarbij meer ruimte is voor onze gehandicapte zoon, onze hobby’s en waar in de tuin een naaiatalier gebouwd kan worden. Het liefst in de omgeving van mijn familie in Overijssel.

16. Heb je al passief inkomen of droom je hiervan?

16: Het gaat al sinds het begin heel goed en er blijft voldoende over. Al is het sinds de oorlog in de Oekraïne en de bijbehorende crisis nu wel minder dan vorige jaren. Ook lijkt het mij erg leuk om af en toe wat meer influencer dingen te doen op instagram.

17. Hoe zorg je voor me-time?

17: Ik ben gek op winkelen en probeer 1x per 2 weken even heerlijk een half uurtje onder de zonnebank te gaan.

18. Wie is jouw grote voorbeeld?

18: Mijn oma. Ze was een lieve en sterke vrouw en stond aan het hoofd van onze familie.

19. Zou je graag minder uren willen gaan werken?

Nee, soms zou ik wel meer uren willen werken maar in combinatie met de drukke zorg voor onze gehandicapte zoon weet ik dat dit niet mogelijk is zonder mijzelf gigantisch voorbij te lopen.

20. Haal jij echt omzet uit social media?

20: Ja heel veel. Door veel aanwezig te zijn op Facebook en Instagram bereik je veel mensen. En door onze producten veel te laten zien en vooral ook veel informatie te delen krijgen we dagelijks vragen en daarna vaak bestellingen.

21. Heeft corona inpact gehad op jou als  ondernemer?

21: We zijn een tijd noodgedwongen dicht geweest doordat zowel ik als mijn man heel ziek zijn geweest. Hierdoor liep de levertijd heel erg op. Dat was wel heel heftig. Ook moesten onze beide zoons tijdelijk mee naar het atelier.

22. Wat is jouw favoriete boek? Tijdschrift of vakblad?

22: Fibermood of La Maison Victor (naaitijdschriften)

23. Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

23: Oh dat zijn er veel. Ik maak graag een stedentrip, vind Berlijn fantastisch, en zou London graag nog eens willen zien, maar ook luieren aan de Franse stranden of de Spaanse costa’s vind ik heerlijk. Curacao, Amerika en Japan staan heel hoog op mijn wensenlijstje.

24. Is er een wijze les of nog iets anders die je andere ondernemers kunt aanraden? 

24: Volg je gevoel en laat je niet stoppen door wat een ander zegt of schrijft. En durf fouten te maken. Van een fout kan je leren. Niemand is perfect, ik niet, jij niet, niemand. En weet dat kritiek vaak voortkomt uit iemand zijn eigen onzekerheid. Zeker in deze tijd waarin iedereen zich achter een schermpje kan verschuilen en alles maar de wereld in kan slingeren.

 

ondernemer met pit Romy Seep