wat is een goede bloedsuiker

review boek Glucose Revolutie

Wat is een goede bloedsuiker

Ik geloof dat ik nog nooit een boek in zo’n snel tempo heb uitgelezen als dit boek. Wat een openbaring.

In 2003 kreeg ik te horen dat ik diabetes had. Net bevallen van ons eerste kindje dat te vroeg geboren werd omdat ik het Hellp-syndroom had (zeer hoge gevaarlijke bloeddrukken, verstoorde lever- en nierfunctie, afbraak van rode bloedcellen en hartklachten). Het Hellp-syndroom is gevaarlijk voor moeder en kind en de enige manier om ervoor te zorgen dat de levensbedreigende situatie niet erger wordt, is het kindje geboren te laten worden. De eerste uren na de spoedkeizersnede was ik nauwelijks aanspreekbaar. Maar al vrij snel (zelfs op de OK) werd me gevraagd of ik diabetes had. Mijn dochter had een geboortegewicht van 2600 gram en dat was aan de hoge kant na ruim 34 weken zwangerschap. Vanaf dat moment ben ik alles gaan lezen wat ik maar kan tegenkomen met als onderwerp: “wat is een goede bloedsuiker“.

Het boek is niet alleen een openbaring voor diabetespatiënten maar ook voor iedereen die vage klachten heeft waar een arts niet zo goed raad mee weet.

 

Klachten die minder worden als je glucosespiegel stabiliseert: acné, ontstekingsziektes, artrose, migraine, eczeem, psoriasis, ziekte van alzheimer, depressie, darmproblemen zoals ziekte van Crohn, overgewicht, vermoeidheid, menstruatieklachten en diabetes type 1 en 2, pcos, ziekte van Alzheimer (bron: Glucose Revolutie)

 

Hoe weet ik: wat is een goede bloedsuiker

Inmiddels weet ik dat mijn bloedsuiker invloed heeft op mijn hele lichaam. Eigenlijk kwam ik daar pas veel te laat achter namelijk toen ik in het ziekenhuis in Helmond aangaf te willen stoppen met het spuiten van insuline. Ik had daar eea over gelezen op internet. Elke keer als ik in het ziekenhuis durfde te vertellen dat ik me niet zo lekker voelde, moest ik meer insuline gaan spuiten. Ik kreeg klachten en niet zo’n beetje ook. Mijn altijd pukkelloze gezicht begon steeds meer op een gatenkaas te lijken. Ik kreeg ongelooflijke steken en pijn aan de 2 haluxen van mijn voeten (dat zijn de knobbels bij de grote teen die uitsteken). Ik kreeg last van artritis aan mijn handen. Daarbij voelde ik me futloos, sliep slecht en vond ik het doorkomen van een dag vaak hogere wiskunde.

 

Wat is een goede bloedsuiker en hoe ontstaat deze?

Na heel veel lezen op internet wist ik dat een stabiele bloedsuiker erg belangrijk is hoe je je voelt. Niet alleen voor diabeten maar echt voor iedereen. Dit boek, Glucose Revolutie, was een openbaring. Ik ben zelf het bewijs dat bij een stabiele bloedsuiker veel klachten vanzelf verdwijnen. Bij mij was dat al na 6 weken. Mijn dochter van 18 zat in een stressvolle periode met haar eindexamen in zicht. Ze kreeg steeds meer last van ontstekingen in haar gezicht en voelde zich soms erg moe. Ze is gaan letten op haar suikers en koolhydraten en echt binnen een paar weken had ze weer een gezicht zoals een baby dat heeft. Dat is de hele examenperiode zo gebleven. In het boek lees een aantal gemakkelijke tips die je zelf heel simpel kunt uitvoeren.

 

De belangrijkste punten die ik leerde uit de Glucose Revolutie:

  • Het deel van ons lichaam dat gemakkelijk groeit als we lekker op de bank blijven hangen, zijn onze vetreserves.
  • Ook sommige fruit- en groentesoorten bevatten van nature heel veel suiker.
  • Fructose wordt opgeslagen als vet in vetcellen.
  • Glucose en fructose moet door ons lichaam verwerkt worden, hoe hoger het % suiker in ons lichaam des te harder ons lichaam moet werken.
  • Ongeveer 60 min na de maaltijd bereikt de glucoseconcentratie de max.
  • Glucose = suiker = koolhydraten
  • Vet (goede vetten) is nuttig voor ons lijf en functioneren. Ons lichaam gebruikt vetreserves om overtollige bloedsuikers die door onze bloedbaan stromen op te slaan.
  • Als onze glucosespiegel stabiel is, vallen we af.
  • Steeds honger? Dit heeft met glucose te maken. Alles hierover lees je in het boek.
  • Vaak willen we afvallen en gaan we minder eten. Dat biedt geen uitkomst. Je moet je glucosewaardes stabiliseren om af te vallen.
  • Start met een hartig ontbijt. Hoe jouw ontbijt eruit ziet, bepaalt de rest van je dag.
  • Start bv met eieren, hoe maakt niet uit (dus gekookt, roerei, gebakken, omelet) en komkommer en tomaat.
  • Eet in een andere volgorde: eerst een groene salade, dan vlees of vis en dan pas je aardappelen. Als je eerst een groene salade (of groene groentes eet) zal de glucosepiek die je van aardappelen krijgt, niet zo hoog zijn.
  • Toch zin in zoet? Doe het altijd direct na de maaltijd. Niet als tussendoortje.
  • Gezonde vetten zijn: mct olie, olijfolie, kokosolie.
  • Ziekte van alzheimer wordt ook wel diabetes type 3 genoemd.
  • Bij een examen of belangrijke dag op je werk: grijp niet naar zoet maar bv naar een gekookt eitje of een handje walnoten. Iets dat goed vult maar waar geen koolhydraten/suikers in zitten. Dan kak je namelijk in tijdens deze belangrijke dag.

 

Lees het boek als jij nog veel meer tips wilt krijgen. Inname van minder suikers zal de eerste week even wennen zijn, maar daarna wil je echt niet anders meer omdat je je al snel veel beter zult voelen.

 

Lees ook:

 

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

  • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
  • het chalet dat we compleet aan het restylen zijn en vanaf eind september 2022 verhuurd gaat worden voor overnachtingen of meetings
  • stoppen met insuline spuiten
  • koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
  • geweldige hotspots
  • mijn reizen
  • interieurs
  • en mijn 2 tienerkids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste en koolhydraatarme recepten.