Zo creëer je meer leven in de tuin

Zo creëer je meer leven in de tuin

Zo creëer je meer leven in de tuin

Weg met de bestrating en kunstgras in de tuin. Het heeft geen positieve invloed op jou en het milieu. Door de tuin groener te maken, wordt het leven weer aangetrokken. Insecten en vogels planten zich voort en geven ook meer rust. Maar hoe creëer je leven in je tuin? Om je op weg te helpen sommen wij de vier belangrijkste punten voor je op!

Nestkasten

Voor het creëren van leven in de tuin is een nestkast dé oplossing. Het lokt vogels naar de tuin die zo een veilig plekje hebben om jongen groot te brengen. Ook is het een goede rustplek en schuilplaats voor in de winter. Voorbeelden van nestkastjes zijn een gierzwaluwkast of een huismuskast. Naast een nestkast is het ook een goede optie om een voederhuisje of -paal aan te schaffen zodat ze voldoende te eten hebben.

Het plaatsen van een nestkast heeft dus veel voordelen en ook kun jij de hele dag genieten van vliegende vogels in de tuin. Wil je meer weten over het realiseren van nestkasten? Op Unitura vind je meer informatie over deze vorm van natuurinclusief bouwen.

Waterplekken

Een must have om je tuin groener te maken is een waterplek, zoals een vijver of een fontein. Een klein waterplekje brengt al snel een stuk meer leven. Waterplekken trekken insecten zoals libellen, waterkevers en larven aan. Ook kikkers en salamanders komen naar de waterplek om te drinken of zich voort te planten. Om de waterplek wat aan te kleden, kun je waterlelies of een planteneiland plaatsen.

Planten en bomen

Het aanschaffen van planten en bomen heeft veel voordelen. Zo nemen planten en aarde water op bij regenbuien en heeft het een verkoelende werking op de tuin. Ook trekt het onder andere bijen en vlinders aan. Wel is het belangrijk dat je niet te veel tegels in de tuin hebt liggen. Dit kan namelijk wateroverlast veroorzaken en ook houdt het juist de warmte vast.

Met het planten van een boom creëer je een plek voor vogels en insecten om te leven. Daarnaast zorgen bomen ook voor verkoeling en produceren ze zuurstof. Oftewel, het planten van bomen en planten doet veel goeds voor de tuin!

Gras zaaien

Het zaaien van gras is standaard, maar toch is het één van de beste opties voor een groene tuin. Het hebben van gras in de tuin is beter dan aangelegde tegels. Zo houdt het samen met planten wateroverlast tegen en is het goed voor het milieu. Ook is het een aantrekkelijke plek voor dieren, zoals wormen, mieren en kevers. Zij zorgen ervoor dat de bodem gestructureerd en vruchtbaar blijft. Daarnaast is het goedkoop om aan te leggen en heb je er jaren plezier van.