De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit | ervaringsverhaal van Angeliek

De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit

Het is een regenachtige dag in maart dit jaar als ik op controle ben bij de diabetesverpleegkundige. Mijn HbA1c is weer te hoog. Deze situatie is bijna een jaar zo maar sinds november is deze gewoon echt veel te hoog. In die maand kregen mijn beide ouders in dezelfde week te horen dat ze erg ziek waren. Er waren wat problemen met een leverancier die failliet ging en er waren nog 6 mensen in mijn directe omgeving die ook allemaal erg ziek werden. Ineens. Jonge mensen die ook mama zijn van kinderen. Dat was iets teveel ellende in een maand tijd, zelfs voor mij. Al jaren eet ik koolhydraatarm om mijn suikerwaardes onder controle te houden maar met zoveel stress in mijn lijf, schoten die suikerwaardes omhoog. Hieronder lees je over de eerste 100 dagen met mijn insulinespuit. Maandelijks ga ik een blogupdate schrijven zodat je kunt lezen over mijn leven met een chronische ziekte: diabetes.

Ik wil een inspiratiebron zijn voor iedereen die moet gaan wennen aan een leven met de insulinespuit.

De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit

genieten van koolhydraatarme cappuccino

 

Welk type diabetes heb ik? | De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit

De meest bekende types zijn diabetes type 1 en type 2. Ik heb Mody. Mody is een vrij zeldzame vorm van diabetes die bijna niemand kent. De kenmerken van Mody:

 • als je een BMI hebt lager dan 25 (dus geen overgewicht)
 • als meerdere personen in de familie een vorm van diabetes hebben
 • de insuline producerende cel van de alvleesklier maakt te weinig insuline

Hoe kwam ik erachter dat ik diabetes heb?

Ik was zwanger van mijn oudste dochter en belandde 2 dagen voordat ik ging trouwen in het ziekenhuis omdat ik me niet zo lekker voelde. Uiteindelijk kwam ik 18 uur voordat ik het jawoord gaf, uit het ziekenhuis en mijn trouwdag bracht ik door in een rolstoel. Mijn dochter werd veel te vroeg geboren maar woog bij de geboorte 2700 gram. Een gewicht dat totaal niet paste bij de duur van de zwangerschap. Op de operatietafel werd de eerste keer aan mij de vraag gesteld of ik diabetes had. Ik stamelde: “nee, ik geloof het niet”. Maar kennelijk zijn er wel ergens alarmbellen afgegaan.

Het heeft wel een tijd geduurd voordat ik wist dat ik type Mody had.

 

Lees meer: wil je alles weten over mijn 9 zwangerschappen

 

Hoe ging mijn 9e zwangerschap?

Toen ik zwanger was van zoonlief, had ik daarvoor al veel ellende gehad met zwanger worden en zwanger blijven. Je leest er alles over in mijn blog. Maar liefst 9 keer was ik zwanger om uiteindelijk 2 kinderen te krijgen. Tussen mijn 2 kinderen zit een leeftijdsverschil van 5 jaar. Tijdens mijn laatste zwangerschap spoot ik ook met insuline en dat was verschrikkelijk. Mijn bloedsuikers waren torenhoog of dramatisch laag. Ik geloof dat ik mijn zwangerschapsperiode weggestopt heb omdat ik me zo verschrikkelijk beroerd voelde. Kan me gewoon echt weinig uit die tijd herinneren. Alleen een paar foto’s. Daar kwam ook nog het probleem met mijn hart bij dat ik gekregen had bij de geboorte van dochterlief toen ik het Hellp syndroom kreeg. Ik was dus echt heel blij dat Tijn met 37 weken met de keizersnede ter wereld kwam nadat ik wekenlang in het UMCN in Nijmegen gelegen had. Ik wilde naar huis, naar mijn dochter van 5 en naar mijn eigen bed. Tijdens mijn zwangerschap slikte ik 17 tabletten per dag en spoot met insuline. Er was me in het ziekenhuis van Nijmegen verteld dat er een kans zou bestaan dat ik daarna insulineloos door het leven zou gaan. Maar ik heb altijd pech. Dat lukte dus niet. Hieronder lees je verder over de eerste 100 dagen met mijn insulinespuit.

Marrakech met tieners Medina

mijn alles

 

Heb ik de afgelopen 10 jaar met insuline gespoten?

Na de zwangerschap van Tijn heb ik nog een tijdlang met insuline gespoten. Op een gegeven moment vertelde ik mijn internist dat het altijd gedoe was als ik even snel door de douane wilde als ik voor mijn bedrijf naar Hamburg vloog. In die tijd was ik nog vaak in het buitenland omdat mijn eigen label met kinderkamers daar verkocht werd. In Hamburg woonde en werkte de agent die mijn eigen meubelcollectie in Duitsland verkocht. Ik vloog dus regelmatig een dagje op en neer en moest dan bij de douane altijd uitleg geven over de insulinespullen die ik bij me had. De internist vertelde me dat er een nieuw medicijn op de markt was en dat wilde hij alleen voorschrijven aan mensen die hun lichaam heel goed kennen. Ik dus!

Hoe lang heeft het medicijn goed geholpen?

Dat medicijn heeft heel goed geholpen totdat mijn galblaas verwijderd werd. Toen werkte het niet meer zo goed als dat het voorheen deed. Daar hadden we (de internist en ik) eigenlijk niet op gerekend dat dit zou gaan gebeuren. Maar vanaf dat moment ging mijn lichaam anders reageren. Het heeft uiteindelijk nog wel een paar jaar geduurd voordat ik weer definitief met insuline ging beginnen. Ik ben in die tijd koolhydraatarm gaan eten. Door het eten van minder koolhydraten is de bloedsuiker veel stabieler. Ook ben ik dagelijks een half uur gaan lopen. In eerste instantie was dat hardlopen. Wat was ik trots toen ik voor de eerste keer 5 km. kon lopen aan 1 stuk door. Later kreeg ik last van mijn knie en ben ik gaan wandelen. Nog steeds wandel ik een half uur tijdens mijn lunchpauze. Ik heb zittend werk en werk veel vanuit huis. Heerlijk om dan even een rondje te lopen in de buitenlucht. Regen of geen regen, sneeuw of geen sneeuw. Heerlijk vind ik dat. In het koken van koolhydraatarme recepten heb ik heel veel plezier en ik deel mijn recepten regelmatig op dit blog. Zag toevallig net dat sommige recepten al ruim 3000 keer gedeeld zijn. Super gaaf om te zien. Dat vinden jullie zo te zien heel fijn.

 

koolhydraatarme cheesecake taart

overheerlijke koolhydraatarme cheesecake gebakken

Hoe vaak spuit ik insuline op een dag?

Ik spuit een langwerkende insuline en deze spuit ik voordat ik ga slapen (dus 1 keer per dag). Deze insuline werkt 24 uur. Daarbij slik ik nog medicijnen die ik al slikte voordat ik met insuline ging spuiten. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de insuline beter opgenomen wordt in het lichaam.

 

Hoe kreeg ik uitleg in het ziekenhuis? De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit

Diabetesverpleegkundige Marijke gaf mij uitleg. Heel veel wist ik al maar ik was bijvoorbeeld vergeten dat ik in mijn bovenbeen moet spuiten en niet in mijn buik.

 

Waar bewaar ik mijn prikspullen in?

Ik bestelde eerst een soort van etui op een website maar dat vond ik zo’n onhandig ding. Nu heb ik een sjiek zwart etui waar alles gemakkelijk in past. Ik vind het ook een mooi etui om mee te nemen als ik bv. in een restaurant ga eten.

 

tasje om insuline te bewaren

het tasje/etui waar ik mijn insuline en prikspullen in bewaar

 

Ben ik aangekomen na het spuiten van insuline?

Yes, helaas wel. In totaal 4 kilo. De internist vertelde me vorige week dat dit aan de lage kant is. De meeste mensen komen 6-10 kilo aan. Dat vind ik dus echt niet fijn. Een vriendinnetje maakte de opmerking: “dat is een hele kledingmaat”. Ja inderdaad. Maar och… wel een goede reden om wat nieuws te shoppen toch?

 

Hoe beleefde ik die eerste week?

Ik had bedacht dat het handig zou zijn om te starten met het spuiten van insuline terwijl ik op vakantie was. In de meivakantie was ik in Zoutelande en dat leek me een prachtig moment om te starten. Als je al van een prachtig moment kunt spreken. De eerste dagen had ik een gigantische honger en ik sliep heel erg diep en vast. Dat was ik niet gewend. Al jarenlang ben ik een slechte slaper. Midden in de nacht word ik wakker met hartkloppingen. Toen ik dat net na de geboortes van mijn kinderen had, vond ik het letterlijk doodeng dat mijn hart ’s nachts zo tekeer ging. Inmiddels ben ik eraan gewend. Maar het heeft wel een hele tijd geduurd voordat ik op mijn lichaam durfde te vertrouwen.

 

Ging het meteen goed in die eerste week?

Op de 6e dag ging het heel erg mis. Ik was met mijn 2 kinderen in Middelburg waar we zouden gaan lunchen. Het was erg druk en ik moest wachten op een parkeerplek. En ineens was het daar. Volledig in paniek was ik terwijl mijn 2 kinderen bij mij in de auto zaten. Ik wilde mijn auto inparkeren maar ik dacht alleen maar dat het niet ging lukken. Ik was compleet de weg kwijt.

 

Rustig alleen naar Parijs en nu?

Niets voor mij want ik rijd mijn hele leven al rustig in mijn eentje naar Parijs, zit graag in de auto en als ik mijn paspoort en een creditcard maar bij me heb, reis ik overal alleen naartoe. Mijn 2 kinderen bleven gelukkig heel erg rustig. Helaas hebben ze allebei nog geen rijbewijs dus ze konden het ook niet overnemen. Ik vond het zo’n enge ervaring.

Rond mijn 30e woonde ik in Oost-Duitsland. Werkte ik in Berlijn en reed op zaterdagmorgen fluitend 725 kilometer alleen. Om bij mijn lieve mama een kopje koffie te drinken. Ik noem het altijd mijn Boer Zoekt Vrouw avontuur.

 

Angeliek Nelissen Vrouwwatbenjemooi

in Parijs shoppen bij mijn favoriete winkel

Lees meer: wonen en werken zoals in Boer Zoekt Vrouw

 

De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit en toen ging het weer fout

Een week later ging het weer heel erg mis. Ik kwam van mijn boekhouder en kreeg het weer. Ruim een uur lang heb ik aan de kant van de weg gestaan. Toen was het een beetje gezakt en ben ik met 40 kilometer per uur naar huis gereden waar ik daarna heb liggen rusten op bed. Wel prikte ik deze keer mijn bloedsuiker in de auto. Ik had inmiddels mijn priketuitje overal bij me. Mijn bloedsuiker was boven de 20. Toen begon ik me af te vragen: “zou er iets gebeuren als ik veel te hoog zit?”. Ik besloot nog een keer thuis te testen door een stuk taart te eten en steeds te prikken. Wederom gebeurde het. Mijn 3e paniekaanval. Ik weet nu dat ik een soort van chemische reactie krijg als mijn bloedsuiker boven de 20 komt. Dat laat ik dus nooit meer gebeuren.

 

Doet het spuiten pijn?

Het spuiten doet geen pijn Als eerste meet ik mijn suikerwaarde. Zo bepaal ik hoeveel eenheden ik ga spuiten.Ik pak een stukje vel van mijn bovenbeen tussen mijn vingertoppen. Spuit altijd met een nieuw naaldje omdat dit veel scherper is en het dan geen pijn doet (en het natuurlijk ook hygiënischer is). Overigens prik ik met een kort naaldje van 5. Ik spuit de insuline leeg en blijf nog 20 seconden wachten voordat ik de naald eruit haal. Alles weer opbergen in mijn mooie etuitje en dan lekker gaan slapen.

 

Zit ik ’s nachts nooit meer te hoog of te laag?

Te laag regelmatig. Dan word ik midden in de nacht wakker en voel dat ik laag zit. Ik ga naar beneden en prik mijn waarde. Dan besluit ik of en wat ik ga eten. Vaak neem ik een stukje koolhydraatarm brood met een beetje kaas. Van een te hoge suiker ’s nachts word ik niet wakker.

 

Voel ik een hypo goed aankomen? | De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit

Nee, hypo’s voel ik niet zo goed meer aankomen. Voorheen had ik dat wel. Toen voelde ik al als ik ging zakken maar nu voel ik het pas als ik echt heel erg laag zit. Dat is niet zo fijn. Mijn beide kinderen heb ik ook goed uitgelegd wat er kan gebeuren als ik een hypo heb. Als ze het echt niet vertrouwen weten ze dat ze 112 mogen bellen.

 

Voel ik een hyper goed?

Ja die voel ik dus wel goed. Zodra ik een stuk taart eet, krijg ik binnen 30 minuten gigantische hoofdpijn.

 

Hoe voel ik me als het erg warm is?

Dit jaar hadden we in Nederland een aantal erg warme dagen. Ik had van tevoren een aantal mensen gesproken op mijn Instagram. Ze vertelden me dat ze met warm weer altijd erg laat zaten. Ik de eerste warme dag verwachtingsvol prikken in de hoop dat ik wat extra koolhydraten zou mogen nemen die dag. Maar nee hoor… ik zag echt veel te hoog. Daarna kwam al snel onze vakantie naar Marrakech. Dat was in het begin even spannend. Ik schreef er een blog over.

 

Lees meer: koolhydraatarm eten op vakantie in een warm land

 

Hoe gaan mijn kinderen om met mijn chronische ziekte?

Ze zijn altijd heel bezorgd om mij maar weten ook dat hun moeder zich overal ter wereld prima in haar eentje kan redden. Maar laatst had ik ’s morgens rond 8 uur een hypo. Tijn breng ik altijd om 8.15 uur naar school en dat ik 6 kilometer verderop. Na onze scheiding is hij op zijn eigen school gebleven dus ik breng hem met de auto elke ochtend. Ik had al wat extra gegeten die ochtend maar om 8.15 uur was ik nog zo beroerd. Ik heb de juf een bericht gestuurd dat Tijn iets later was door mijn hypo. Dat ik de auto niet in durfde te gaan. Hij was heel rustig toen we samen thuis waren en daarna in de auto ook.

Toch erg geschrokken

Maar kennelijk was hij toch wel heel erg geschrokken toen hij het verhaal in de klas vertelde. Ik probeer mijn kinderen in alles te betrekken. Ze weten eigenlijk niet beter en de meeste dagen merken ze er weinig van. Nu ik ga samenwonen met mijn nieuwe liefde en zijn 2 kids (mijn bonuskids) is het wel weer even wennen. Ze keken in het begin een beetje raar als ik ’s avonds niet eet van hun wraps. Of dat ik courgetti eet i.p.v. spagetti.

 

cappuccino koolhydraatarm vrouwwatbenjemooi

mijn koolhydraatarme cappuccino hier op de foto voor het tijdschrift Flair

 

Hoe gaat het nu?

Inmiddels zijn we bijna 100 dagen verder. Ik blijf koolhydraatarm eten. Simpelweg omdat ik dan minder insuline hoef te spuiten. Wel vond de diabetesverpleegkundige dat de waarde ’s ochtends nog aan de hoge kant zijn. Daarvoor slik ik nu extra metformine. Ik kom nu net over mijn grens heen waardoor ik continue misselijk ben (24 uur per dag) en last heb van diarree. Gisteren sprak ik met de internist en ze noemt het een kwestie van wennen.

Ik geloof er niet in

Ik geloof er niet in. Er was een tijd dat ik nog 4 tabletjes Metformine op een dag slikte en geen insuline spoot. Toen had ik deze klachten ook continue. Ik denk dat mijn lijf de Metformine niet zo goed verdraagt. Even afwachten hoe komende weken gaan en anders samen met de internist en diabetesverpleegkundige op zoek gaan naar een andere oplossing. Wel zijn mijn suikers ’s ochtends keurig sinds de ophoging van de metformine.

 

Hoe herkende ik een hypo tijdens de eerste 100 dagen met mijn insulinespuit?

 • zweten
 • trillen
 • duizelig zijn
 • plotseling wisselend humeur (opeens boos worden bijvoorbeeld terwijl ik normaalgesproken eigenlijk nooit boos wordt)
 • ongeconcentreerd zijn (een etiket op een verpakking lezen, lukt me dan echt niet)
 • hoofdpijn
 • moe zijn
 • erge honger en dan met name zoet. Ik ben geen zoetekauw maar als ik laag zit, wil ik alleen maar taart eten. Mijn kinderen hebben mij in 15 jaar tijd 4 of 5 keer een Mars of Snickertje zien eten. Dus die kijken dan ook erg raar op als ik zoiets uit de kast pak.

Hoe herken ik een hyper?

 • veel plassen
 • veel dorst hebben en houden
 • vermoeid zijn
 • plotselinge humeurigheid, snel boos worden (ga gerust uit de weg als ik een hyper heb, ik ben dan echt niet leuk)
 • misselijk zijn of overgeven
 • alles voelt vervelend

 

wat eet ik koolhydraatarm in een allinclusive hotel

 

eerste keer op vakantie in een warm land met mijn insulinespuit #Marrakech

Shoppingtips:

 

Lees meer:

Mijn naam is Angeliek en dit ben ik:

🖤 ondernemende moeder met 3 bedrijven

🖤 2 tieners (M 15 en J 10 jaar)

🖤 chronisch ziek | diabetes

🖤 koolhydraatarm eten

🖤 gescheiden met nieuwe liefde en bonuskids (M 11 en J 9 jaar)

🖤 3 bedrijven | 3 blogs

 

Heb jij ook ervaring met De eerste 100 dagen met mijn insulinespuit? Wil je het me laten weten in een reactie of op info@zomerzoen.nl