tips lange autorit kinderen zomerzoen

tips lange autorit met kinderen

Tips lange autorit

Ga jij deze vakantie met de auto op vakantie en ben je op zoek naar tips lange autorit? Jarenlang gingen wij in Europa met de auto op vakantie. Ook in Nederland maakten wij de nodige kilometers met onze kleine kinderen. Met familie in Friesland is dat vanuit Zuid-Nederland toch ook 2.5 uur heen en 2.5 weer terug rijden. Mijn kinderen zijn inmiddels tiener maar ik heb ze gevraagd wat zij altijd fijn vonden tijdens een lange autorit op weg naar onze vakantiebestemming.

 

Tips lange autorit: grabbeltas

Met stip op nummer 1 is mijn beroemde grabbeltas. Ze riepen allebei in koor: “mam, die willen we nu nog wel”. Ik ga uitleggen hoe ik de grabbeltas maakte. Het hele jaar door spaarde ik kleine cadeautjes (bv. bij een actie in de supermarkt). Die verstopte ik natuurlijk. Zodra ik wist naar welk vakantieland we gingen, haalde ik bij de ANWB de gratis routekaart. Vaak hebben ze 2 kaarten:

 1. een kaart voor kinderen met leuke weetjes en tips over Europa
 2. een kaart van het land waar je naartoe gaat

Ik arceerde onze route met een highlighter. Zo konden ze zelf mee volgen waar we waren. De cadeautje deed ik in een vuilniszak en die knoopte ik dicht met een touwtje. Zo hoefde ik niet alles in te pakken (lees: de auto niet vol met papier). Voor elke 100 km deed ik er 1 cadeautje in waar ze ook echt iets mee konden tijdens de reis. Zodra er 100 km. om waren, mocht het touwtje van de zak losgemaakt worden en mochten ze 1 cadeautje in de tas grabbelen. Ik maakte altijd 2 grabbeltassen. Voor elk kindje eentje. Tip: spreek niet af voor elk uur een cadeautje want als je in de file komt, dan ben je al vrij snel door je cadeautjes heen. Het waren trouwens niet altijd cadeautjes maar het kon ook een pakje drinken of een snoepje zijn. Zodra we aankwamen op onze vakantiebestemming dan deed ik de cadeautjes wel weer in de plastic zak want dan was het ook nog leuk voor de terugreis.

 

Tips om een lange autorit gezellig te houden

Deze tip vind ik zelf ook nog heel erg lekker en relaxed. Wie mij al langer volgt weet dat ik fan ben van luisterboeken. Soms heb ik niet de energie, na een lange werkdag, om zelf een boek te lezen en dan download ik een luisterboek. Dat kan ik ook aanzetten tijdens het stofzuigen, koken en in de auto. Mijn kinderen downloaden ook een luisterboek. Bij Bookbeat heb je kleuterboeken, kinderboeken, tienerboeken en boeken voor volwassenen.

Ik heb geregeld dat je 60 dagen boeken mag luisteren en daarna hoef je pas te beslissen of je een abonnement afsluit. Het werkt echt heel erg simpel en je kunt het binnen 3 minuten regelen.

tips lange autoreis zomerzoen

 

Een goede koptelefoon is wel handig. Grote kans dat ze deze koptelefoon ook op school hebben:

 

 

Lange autoreis tips met kinderen

Haal bij de kringloopwinkel een grote stapel tijdschriften of boekjes. Als ze uit zijn, gooi je ze onderweg of op jouw vakantieadres weg of geef ze op je vakantieadres aan andere kinderen (ruilen kan natuurlijk ook). Vaak heb je voor € 1 al een hele stapel tijdschriften.

 

Telefoonkosten in het buitenland | heel goedkoop

Heb jij een abonnement dat alleen in Europa je 4G of 5G dekt? Dan heb ik iets heel handigs ontdekt. Vroeger kocht je dan in het buitenland een belkaartje bij een telefoonwinkel. Je had dan een nummer uit het buitenland en je what’s app werkte alleen nog. Maar bv. bij het bekijken van je bank moest je dan je Nederlandse sim-kaartje in de telefoon stoppen en daarna weer je buitenlandse sim-kaartje.

Dat is nu verleden tijd met een e-sim. Het werkt als volgt:

 1. klik op deze link voor elk land ter wereld
 2. check of jouw telefoon voldoet aan de eisen
 3. vraag de e-sim aan met de link uit 1.
 4. je betaalt en dan krijg je na een paar minuten een code die je kunt scannen (je maakt een foto met je telefoon en dan komt er een link in te staan)
 5. nu zitten er in je telefoon 2 sim-kaarten
 6. je nieuwe sim-kaart zet je aan zodra je in het land van bestemming bent

Tip nr. 4 voor een lange autorit met kinderen

Bij de ANWB kun je, als je lid bent, gratis routekaarten halen. Niet alleen handig voor jezelf maar ook leuk als jouw kindje al iets ouder is om deze op de achterbank te leggen en de route uit te stippelen. Handig hiervoor zijn fluor markers.

Raadspelletje onderweg

We hebben het allemaal wel eens gedaan. Een raadspelletje onderweg. Noem lekker eten dat begint met een T. Noem je lievelingsspeelgoed dat begint met een B. Of als je kindje nog iets kleiner is, dan kun je “ik zie ik zie” doen. Eenvoudige spelletjes die ook weer even afleiding bieden. Oh ja, nog een tip als je tieners hebt. Maak van nummerplaatborden vieze woorden.  Hilarisch is dit natuurlijk.

 

Tips lange autoreis: ipad mee

Op een gegeven moment hadden wij zelf een ipad. Deze namen we ook mee voor in de auto. Ik kocht 2 van deze autotafeltjes. Het ene kind mocht iets op de ipad kijken en het andere kind ging iets kleuren of tekenen. Bij de volgende stop wisselden we de ipad. Ik zette daarvoor wel de wekker want anders dachten ze dat het vals ging. Deze tafeltjes zijn echt een uitkomst.

Maak een playlist

Vooral mijn dochter vond het heerlijk om liedjes te luisteren in de auto. Ik maakte via Spotify een playlist van de liedjes die ze het allerleukste vond.

 

Lees een boek

Van vriendinnen hoorde ik vaak dat er zoveel boeken gelezen werden in de auto. Bij mij werkte dat niet zo goed omdat ze dan misselijk werden. Daarom zijn de luisterboeken ook zo’n uitkomst. Als jouw kindjes wel graag boekjes lezen zou je deze ook bij de kringloop kunnen halen. Misschien heb je wel een abonnement bij de bieb en kun je ze daar lenen. Wat ik ook wel eens deed, was boeken wisselen met een vriendin. Zo hadden onze kindjes allemaal nieuwe boekjes op vakantie en na de vakantie gaven we ze weer terug. Goedkope oplossing.

 

Lange autoreis eten

Waar wij heel erg van houden is lekker eten tijdens een lange autoreis. Als grapje in onze familie zeggen wij altijd: “wij gaan nooit van huis zonder gehaktballetjes, sateetjes en gekookte eitjes”. Maar zo is het wel. Ik zorgde altijd voor lekkere broodjes, koud water en ranja maar ook zakjes met frietjes gesneden van wortel, rettich en komkommer.

All time favorite: raamstickers

Jaja ze zijn er nog steeds: raamstickers. Urenlang plezier hebben ze hiervan bij ons gehad. Ik kocht ze vaak door het jaar heen als ik ze ergens tegenkwam. Maar ik begrijp ook dat je het druk hebt net voor een vakantie met kinderen. Daarom heb ik er een aantal voor je opgezocht.

Hoe overleef je een lange autorit met kids

Favoriet waren bij ons de zoekboeken. Ik bewaarde deze altijd voor de vakantie. Daarvoor had ik een speciale doos op zolder staan. Op deze manier bleven de zoekboeken elke keer leuk. Ik moet je ook eerlijk bekennen dat ik dat zelf ook echt leuk vond om ’s avonds voordat ze gingen slapen op de camping of in een hotel nog even samen een zoekboek te bekijken. Ik heb de leukste zoekboeken voor je gevonden:

 

 

Tip: Magnetisch tekenbord

Met dit cadeautje heb ik al zoveel neefjes en nichtjes blij gemaakt. Ik vond het ideaal vooral in de auto. Lekker tekenen en als je wat nieuws wilt tekenen, veeg je alles zo weg.


 

Achterbankbingo

Ken je achterbakbingo van ANWB? Je kunt 3 verschillende bingospellen downloaden en zelf uitprinten. Echt heel erg leuk om te doen en het is nog goedkoop ook. Ik stopte dit in de cadeautas die ik bij tip 1 beschreven heb.

 

Andere blogs die je misschien interessant vindt

 

 1. unieke kindernamen | inmiddels bijna 1000 kindernamen in mijn blog. De bijzondere kindernamen zijn afkomstig van onze volgers op Instagram en Facebook
 2. lekkerste ijsje van Nederland | ook dit blog vol met tips van onze volgers
 3. ben je benieuwd naar ons vakantiehuisje in Noord-Limburg dat we verhuren?

Mijn naam is Angeliek en ik blog over

 • ondernemerschap (ben ondernemer sinds 2003)
 • stoppen met insuline spuiten
 • koolhydraatarm, suikervrij en lactosevrij eten
 • geweldige hotspots
 • mijn reizen
 • interieurs
 • en mijn 2 tienerkids

Op Instagram laat ik je in mijn stories alles zien over mijn dagelijkse leven. Je vindt me daar onder de naam van mijn webwinkel KusTerug_naamcadeaus.

Op Pinterest pin ik dagelijks de allermooiste inspiratietips.