slim leren voor de examens

Slim leren voor de examens

Slim leren voor de examens

De examens komen er aan. Waarschijnlijk de spannendste van je leven! Leren leren expert Michelle van pUber bijles geeft je tips voor een goede voorbereiding op het eindexamen.

 

Slim leren voor de examens

Maak een compleet overzicht

Voor je start met het maken van een plan van aanpak is het belangrijk dat je een overzicht maakt van alle examens.
Noteer de datum van het examen, het vak en de leermiddelen die je wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan examenbundels (samenvattingen), oude examens om mee te oefenen en flitskaartjes.

Maak een goede planning

Nu je een overzicht hebt van de examens is het tijd om een goede planning te maken. Een goede planning bevat niet alleen wat je gaat leren maar ook op welke manier. Hoe ga je het aanpakken? Zo maak je een plan van aanpak. Bepaal hoe vaak je wil leren voor ieder examen. Plan nu dit aantal momenten tussen vandaag en de datum van het examen. Je kunt jouw planning vastleggen in de Examen planagenda van pUber.

Leer actief

Wist je dat je door te lezen maar 10% opslaat? Niet echt effectief om jouw leertijd zo te besteden dus. Neem daarom ook de leermethodes op in jouw planning. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een mindmap, YouTube uitlegvideo’s kijken, flitskaartjes of het maken van een samenvatting. Kies meerdere leermethodes per vak en vergeet zeker niet om een oefenexamen te maken. Je kunt oude examens gratis online downloaden en uitprinten. Ook de antwoorden kun je downloaden. Het is belangrijk om jouw antwoorden na te kijken. Zo kun je bepalen aan welke onderwerpen je nog aandacht moet besteden. En welke onderwerpen je niet meer hoeft te leren dus! Verdeel het maken van zo’n oefenexamen over verschillende dagen, zo leer je er nog meer van!

Leer vier keer een half uur

Deel de stof op in delen van een half uur. Leer vier keer een half uur met steeds 5 minuten pauze. Zo neemt jouw brein het beste de informatie op. Wil je langer leren? Neem dan minimaal een half uur pauze en start daarna opnieuw met leren in blokken van 30 minuten. Deel dus ook oefenexamens op in delen van een half uur. Wissel verschillende vakken en leermethodes af en leer vakken die op elkaar lijken zoals twee talen, nooit na elkaar.

Proefexamen

Maak voor een aantal vakken een volledig oud examen alsof het een echt examen is. Dus alleen op een rustige plek zonder mobiele telefoon. Geen muziek, kauwgom of spieken op het internet. Maak een compleet examen in één keer en check of je het binnen de tijd hebt gehaald. Kijk vervolgens het examen na en bereken het cijfer dat je hebt behaald.

 

Schoolspullen voor de examens zoals een examenplanagenda, flitskaartjes en het Download & print examenpakket vind je in de webshop van pUber!. Ook geeft pUber bijles speciale examentrainingen op het gebied van leren leren en plannen van de examens.